Hlavní obsah

Jelení příkop zůstává přes zimu pro veřejnost zavřený, otevře se v dubnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Notně zklamaní odcházeli v neděli lidé, kteří vyrazili na prohlídku Jeleního příkopu na Pražském hradě. Brány zůstaly zavřené a pod dohledem mužů v uniformách. Informace, že rokle podél potoka Brusnice bude konečně zpřístupněná, se objevila v pátek, ČTK citovala mluvčího prezidentské kanceláře Víta Nováka. Novák v neděli na otázku Práva však upřesnil, že Jelení příkop je nově vyňat z bezpečnostního perimetru, což znamená, že až bude otevřen, bude bez bezpečnostních prohlídek. Otevřen má být v dubnu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Uzavřený Jelení příkop na Pražském hradě

Článek

Muž ve středních letech kroutil nechápavě hlavou, když došel ke vstupu do příkopu v Chotkově ulici. Místo otevřených dveří našel zámek. „Vždyť to psali v novinách, že můžou lidi od neděle přijít,“ kroutil naštvaně hlavou. „Ani tam nechoďte,“ varoval na zpátečně cestě k metru skupinu, která také mířila ke vchodu. Jenže lidé nevěřili jeho upozornění a pokračovali. Když zjistili, že měl pravdu, vydali se po tramvajové trati vzhůru k Hradu doufajíc, že objeví jiný vchod.

Klenoty tajně prozkoumány, Hrad je vystaví

Domácí

Dámy v Informačním středisku na nádvoří Pražského hradu měly napilno, když vyřizovaly otázky návštěvníků. „O ničem takovém nevíme, netušíme, kde se ta informace vzala. Příkop zůstává zavřený,“ říkaly pětičlenné skupině, která si na návštěvu metropole vyjela z jižních Čech. Ta to vzala sportovně a vydala se na prohlídku areálu a něco teplého k pití.

V zimě není nikdy přístupný

Novák na otázku Práva sdělil, že Jelení příkop je nově vyňat z bezpečnostního perimetru. „To znamená, že v případě, že bude otevřen, bude bez bezpečnostních prohlídek. Otevřen veřejnosti zatím není,“ uvedl s tím, že v novodobé historii nebyl v zimě nikdy zpřístupněn. Přesto se o to Hrad snaží. „Ale z příkopu do Hradu vedou prudké cesty v kopci, které v zimě namrzají. Snažíme se najít řešení, které bude pro veřejnost bezpečné,“ dodal.

Novák už dříve uvedl, že by unikátní příkop měl být trvale otevřen od dubna 2023. Některé vstupy do dolní sekce otevřené za Václava Havla byly zavřeny v roce 2017 s poukazem na bezpečnostní opatření.

Následující rok Hrad oznámil, že se tato část uzavře kvůli rekonstrukci, která měla původně zabrat deset měsíců, ale protáhla se. Do horní části zavřené v souvislosti s opravou kanalizace mohou zájemci od loňska.

Nikdo kontroly na Hradě nechce. Policie na nich ale trvá

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám