Hlavní obsah

Jednání výboru k ničemu nevedlo. Sám jsem se v tom nevyznal, komentoval Šlachta

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Byla to zkušenost, řekl po mimořádném čtvrtečním jednání bezpečnostního sněmovního výboru odcházející šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta k tomu, že před poslanci nemohl vystoupit. Výbor si totiž po dvou hodinách jednání neodhlasoval program. Ke slovu se tak nedostal ani šéf ostravské expozitury Jiří Komárek, ani olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Robert Šlachta a Jiří Komárek (vlevo) nemohli vystoupit na jednání bezpečnostního výboru

Článek

„Byla to pro mě velká zkušenost,” prohlásil po skončení výboru Šlachta.

„Viděl jsem to poprvé a nechci to komentovat. Sám jsem se v tom nevyznal,” doplnil.

Poslancům nemohl vysvětlit svůj postoj k chystané reformě policie, kvůli které podal rezignaci.

Na příležitost čekal dvě hodiny, kdy se zákonodárci v přeplněné místnosti přeli o to, jak má procedurálně jednání probíhat a zda budou vůbec jednat.

Při odchodu také novinářům Šlachta zopakoval, že svůj odchod od protimafiánského útvaru si nerozmyslí. „Rezignaci nemám proč stáhnout. Byla podaná kvůli způsobu té reformy. Ta reorganizace už je v běhu. Od policie odcházím pouze kvůli tomu,” prohlásil.

Vystoupit nemohl ani Komárek, který před několika dny obvinil policejního prezidenta Tomáše Tuhého z brutálního úniku informací.

Kvůli situaci v policii by mohla nakonec ale vzniknout sněmovní vyšetřovací

Gabal: ČSSD dělá chybu

Výbor v týdnu svolal jeho místopředseda Bronislav Schwarz (ANO), ale většina členů se s tím, že se má jednat, neztotožnila. „Já jsem svolal tento výbor, abych umožnil vystoupení policistů a vrchního státního zástupce. Je mi to velice líto pro bezpečnost nás všech. Jsou to plukovníci, kteří se starají 20 let o naši bezpečnost,“ komentoval Schwarz.

Lidovecký poslanec Ivan Gabal uvedl, že sociální demokracie dělá chybu. „Bohužel jsem počítal s tím, že využijeme zkušeností policistů, jak tu situaci konsolidovat. To se nepovedlo. Je to ta horší varianta. Je to chyba. ČSSD silou prosazuje špatný koncept,“ konstatoval.

Pro schválení programu hlasovalo sedm poslanců, proti byli tři, čtyři se zdrželi. Většina z těch, co se zdrželi, byli právě sociální demokraté.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám