Hlavní obsah

Jeden z českých gripenů má poruchu. Při návratu z mise zůstal v Litvě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Jeden z pětice českých gripenů, které předchozí půlrok hlídkovaly v rámci mise NATO nad Pobaltskými státy, má poruchu. Závada byla ve čtvrtek zjištěna při tankování paliva na litevském letišti Šiauliai při přeletu z estonské základny Ämari.

Foto: Novinky

Stíhačka Jas-39 Gripen

Článek

„Odstartoval z Ämari, přistál v Šiauliai, kde bylo plánováno doplnění paliva. Bohužel je tam technická závada. Teď řešíme, jak vážná ta závada je,” uvedl k přerušenému přeletu velitel čáslavské základny Petr Tománek.

„My jsme na tohle zvyklí, máme své procedury a máme i domluvenou možnost, že by ten letoun zůstal na letišti Šiauliai a připravila by se technická pomoc," dodal velitel. Stíhačka podle něj nepřistávala nouzově, šlo o standardní přelet na letiště a závada se objevila při doplnění paliva.

Na letišti v Čáslavi tak odpoledne přistály tři stíhačky, čtvrtá má přiletět v podvečer, protože se účastnila slavnostního ceremoniálu po ukončení mise v Ämari.

České vojáky vystřídají na estonské základně příslušníci polských vzdušných sil s letouny F-16.

Gripeny v Pobaltí startovaly během měsíce již k pěti incidentům s Rusy

Domácí

Česká armáda se mise Baltic Air Policing účastnila se stroji JAS-39C Gripen, které působí na 21. základně taktického letectva v Čáslavi.

Do hlídání vzdušného prostoru Litvy, Lotyšska a Estonska se Češi zapojili i v letech 2009 a 2012. V mezidobí let 2014 až 2016 se podíleli na zajištění vzdušného prostoru Islandu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám