Hlavní obsah

Je první jarní den

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Sobota je prvním jarním dnem. Slunce v 7:48 vstoupilo do znamení Berana, nastala jarní rovnodennost a začalo astronomické jaro. Proti nejkratšímu dni v roce, který trval 21. prosince pouhých osm hodin, se den již prodloužil přibližně o čtyři hodiny.

Foto: Vratislav Konečný

Schody z města vedou tunelem, je to tu pochmurné, deprimující

Článek

Dny se budou dále prodlužovat až do 21. června, kdy bude letní slunovrat. Letní čas začne letos platit 28. března, kdy si lidé ve 02:00 posunou hodinky o hodinu dopředu.

Zatímco minulé dny přinesly do České republiky velké oteplení a počasí bylo spíše letní než jarní, s příchodem astronomického jara se znovu ochladí. První jarní víkend má být navíc poměrně hodně deštivý.

Za první jarní den křesťanská církev v roce 325 určila 21. březen. Tento okamžik však každý rok připadá na trochu jiný termín - někdy jaro začne 20. března a někdy až 22. března. Země totiž obletí Slunce zhruba za 365 dní a šest hodin, čímž se astronomický začátek jara posunuje vždy o šest hodin dopředu. Přestupným rokem se kalendář srovnává.

Podle církevních pravidel je jaro úzce spjato s Velikonocemi. Hlavní oslavy Velikonoc připadají na první neděli po jarní rovnodennosti a úplňku Měsíce. Církev určila, že tento svátek může být nejdříve 22. března a nejpozději 25. dubna. Letos se budou svátky jara slavit 11. a 12. dubna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám