Hlavní obsah

Bernartická Tančírna zářila barvami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyrvat na poslední chvíli doslova buldozeru z lopaty se před lety podařilo aktivistům a především obci Bernartice na Jesenicku značně zchátralou Tančírnu v Račím údolí při vstupu do Rychlebských hor. Nyní je tato secesní stavba místem pořádáním řady oslav a unikátních hudebních vystoupení.

Tančírna v Rychlebských horách se v úterý rozzářila barvami.Video: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

Jeden z originálních hudebních večerů zažili fanoušci alternativní muziky v úterý, kdy zde svůj koncert odehrál zpěvák Jakub König s volným hudebním uskupením Zvíře jménem podzim.

Muzikanti hráli pro dvě stovky nejvěrnějších posluchačů z ochozu secesní stavby a doprovázel je videomapping promítaný přímo na obnovenou stavbu tančírny.

„O Tančírně jsem hodně slyšel v souvislosti s kapelou Priessnitz. Později mi o tomto nádherném prostoru říkali mí kamarádi, že jde o velmi zajímavé místo a dá se tu hrát. Před rokem jsme se tu byli podívat. A na samý závěr fungování naší kapely se nám nakonec povedlo splnit si náš sen odehrát tady jeden z koncertů,“ řekl Právu König, který jinak vystupuje pod přezdívkou Kittchen.

Je znát, že se na tomto místě něco děje a lidé se sem chodí rádi bavit
Jakub König alias Kittchen

S kapelou zde nyní strávil dva dny. „Člověk tak měl možnost v tomto kouzelném prostoru strávit určitý čas a nasát tu neskutečnou atmosféru, která není jen v té stavbě, ale i v lidech, co sem přicházejí. Je znát, že se na tomto místě něco děje a lidé se sem chodí rádi bavit,“ podotkl König.

Podivuhodné Jesenicko, Rusalce by se ale její lom v Bedlně nelíbil

Tipy na výlety

Opravená Tančírna v Račím Údolí se před nedávnem dostala na seznam kulturních památek. O osudu secesní budovy, která leží v katastru města Javorník, se přitom dlouho diskutovalo.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

V tančírně v Rychlebských horách se v úterý večer odehrál unikátní koncert kapely Zvíře jménem podzim. Secesní stavba zářila barvami.

Tančírnu chtěla původně přesunout na své území obec Loučná nad Desnou na Šumpersku. Obec plánovala zchátralý objekt rozebrat a přestěhovat k loučenskému rybníku Kocián. Vybudovat v ní chtěla zázemí pro kulturní a společenské akce. Návrh Loučné podporovali i památkáři.

Dobře utajená a skvostně opravená Tančírna v klínu Rychlebských hor

Vaše zprávy

Záměr ale vzbudil vlnu nevole, lidé dokonce začali podepisovat petici proti přestěhování památky. Obec poté od návrhu ustoupila a památka byla opravena na původním místě. Nakonec ji v roce 2007 převzala a v letech 2014–2015 opravila ve spolupráci s dobrovolníky obec Bernartice.

Tančírna uspěla v minulých dnech v anketě o nejkouzelnější svatební místo Olomouckého kraje. Skončila nakonec na druhém místě za areálem Náš mlýn, který se nachází v Ochozu u Konice na Prostějovsku.

Reklama

Související témata:
Tančírna v Račím údolí
Rychlebské hory
Račí údolí
Zvíře jménem Podzim

Výběr článků

Načítám