Hlavní obsah

Janota dá k ledu emisi dluhopisů pro občany, chybí politická podpora

Státní rozpočet přijde o další zdroj možného příjmu. Ministr financí Eduard Janota se rozhodl, že dá k ledu emisi dluhopisů pro občany.

Foto: Profimedia.cz

V době krize je pro mnohé klienty cena tím základním kritériem při rozhodování o koupi nového bydlení.

Článek

"Nebudu ji aktivně prosazovat, jen její plán formálně připravím," řekl Janota deníku E15. Rozhodl se poté, co jeho záměr nenalezl odezvu ani u dvou nejsilnějších politických stran. Banky a Burza cenných papírů brojily proti dluhopisům pro občany už delší čas.

Občanští demokraté s Janotovým plánem vůbec nesouhlasí, ČSSD má výhrady. "To je projekt, který principiálně sociální demokraté vítají, ale máme pocit, že ministerstvo financí nezvládá jeho praktickou realizaci," uvedl ve čtvrtek ve Sněmovně stínový ministr financí Bohuslav Sobotka. Řekl také, že sociální demokraté chtějí s Janotou o emisi dluhopisů pro občany jednat.

Státní cenné papíry pro drobné klienty mají být jedním z dalších zdrojů jak získat peníze pro státní pokladnu. Vydání standardních dluhopisů na krytí rozpočtových schodků už však nic nebrání. Umožnila to změna postoje ČSSD, kteří poté, co v úterý zabránili, aby se dluhopisový program rezortů dostal na jednání lednové schůze Sněmovny, své rozhodnutí změnili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám