Hlavní obsah

Jančíka hledala v kanceláři ODS policie

Právo, luk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Po bývalém starostovi Prahy 5 Milanu Jančíkovi se ve čtvrtek sháněli v sídle občanských demokratů na pražském Smíchově policisté. Jančíka, který byl znovu obviněn ze zneužití pravomoci úřední osoby, však nezastihli.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Milan Jančík

Článek

„Jen se přišli zeptat, jestli nevím, kde by ho mohli kontaktovat. Bylo to u nás v kanceláři, tam běžely dvě místní rady, na kterých pan Jančík nemusel být,“ řekl v pátek Právu oblastní manažer ODS Boleslav Altner. Policisté podle něj nesdělili, z jakých důvodů Jančíka sháněli.

„Jediné, co jsem zaregistroval na konci minulého týdne, je, že policie opět pana Jančíka obvinila v souvislosti s Agenturou Praha 5. Nikdo to nechtěl komentovat, protože obvinění Jančíkovi nebylo doručeno,“ řekl Právu jeden z členů ODS v Praze 5, který si nepřál být jmenován.

Jančík podle policie uzavřel smlouvu se společností Agentura Praha 5 o vymáhání pohledávek bez souhlasu tehdejšího zastupitelstva. Městská část tak přišla o milióny korun. Hrozí mu odnětí svobody na tři roky až deset let.

Státní zástupce nařídil, aby se stíhání obnovilo

Policisté Jančíka znovu obvinili poté, co na začátku roku státní zástupce Martin Černý zrušil exstarostovo stíhání jako nezákonné. Zároveň však nařídil protikorupční policii, aby své původní usnesení pouze přepracovala a někdejšího místopředsedu pražské ODS v nejbližších dnech znovu obvinila.

Státní zástupce prosincové rozhodnutí policie o zahájení stíhání shledal nepřezkoumatelným. „Nelíbil se mi celkový popis skutku, kde je vymezená doba možné trestné činnosti. Současně jsem ale policejnímu orgánu uložil, aby obratem vydal nové usnesení o zahájení trestního stíhání,“ uvedl před časem Černý.

Reklama

Výběr článků

Načítám