Hlavní obsah

Jako malé děti. Soc. dem. na sjezdu stavěla dům z kostek

Právo, Novinky, Renáta Bohuslavová, Karolina Brodníčková
Hradec Králové
Aktualizováno

Sociální demokraté na úvod 41. sjezdu v Hradci Králové předvedli divadlo, při kterém si postavili „domeček” z úspěchů, které se jim podle slov předsedy Jana Hamáčka podařilo prosadit během působení ve vládě. V přiloženém videu jsou úspěchy dokonce zrychlené.

ČSSD staví důmVideo: Novinky

 
Článek

„Všichni se jistě ptáte, proč je na pódiu ten dům,” prohlásil předseda Hamáček a následně pozval na pódium tváře ČSSD, z nichž si každý přinesl obří kostku s tím, co se straně podle nich povedlo.

„Chtěl bych pozvat na pódium tváře ČSSD, aby společně se mnou ten dům dokončily a doplnily do něj úspěchy sociální demokracie, které se nám podařilo prosadit za dobu, co jsme ve vládě,” dodal Hamáček.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Představitelé ČSSD na sjezdu. Přihlíží prezident Miloš Zeman.

Jako první vložila kostku do domečku ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová a vyzdvihla prosazení zrušení karenční doby.

Následoval ji místopředseda Roman Onderka, který ocenil právě Maláčovou za to, že se jí podařilo navýšit o 900 korun důchody.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Místopředseda ČSSD Roman Onderka si odnáší svou kostičku. Přihlíží ministryně práce Jana Maláčová.

Následovali je i další představitelé strany, ministr Tomáš Petříček, který prohlásil, že soc. dem. musí prosazovat sebevědomou zahraniční politiku, dále také předseda senátorů Petr Vícha s kostkou „Zvýšení příspěvku na péči”.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zahraničí Tomáš Petříček na sjezdu ČSSD. Za ním Jana Maláčová a Roman Onderka

Pokračovali ministři kultury a zemědělství Antonín Staněk a Miroslav Toman nebo předseda poslanců Jan Chvojka s kotkou vyzývající ke zvýšení minimální mzdy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Představitelé ČSSD na sjezdu strany, kde představili úspěchy, jichž se podařilo dosáhnout. Přihlíží prezident Miloš Zeman.

Poslední kostku do domu vložil lídr kandidátky do Evropského parlamentu Pavel Poc s kostkou „Boj proti suchu”.

„Pít musí každý a jíst také, i ti, kdo chodí v různých průvodech, musí jíst a všichni chtějí bezpečné potraviny tady jako v jiných zemích. Byli to sociální demokraté, kdo postavili dvojí kvalitu potravin mimo zákon,” řekl na sjezdu Poc.

Připomněl tak směrnici Evropské unie proti dvojí kvalitě potravin, která by měla být Evropským parlamentem schválena ještě do květnových eurovoleb.

Hamáček: ANO není levicová strana

Hamáček všem, kteří se podle něj o úspěchy ČSSD zasazují, poděkoval. „Nikdo jiný než my se za naše voliče prát nebude. Hnutí ANO není levicová strana. V té vládě je levicová strana pouze jedna a je to soc. dem.,” apeloval na straníky předseda strany.

Vyšší domeček na příštím sjezdu za dva roky ČSSD popřál předseda odborářů Josef Středula, který v Hradci také vystoupil. „Když vidím tento přízemní domeček, tak mě napadlo, že bych vám přál, abyste na příštím sjezdu soc. dem. měli vyšší budovu z těch splněných přání,“ řekl Středula.

Sociální demokraté si na dvoudenním sjezdu v Hradci Králové zvolí nové vedení a budou si také schvalovat nové stanovy na další dva roky.

Reklama

Výběr článků

Načítám