Hlavní obsah

Jakeš by se divil. Červený Hrádek přestaví kulturák, který proslavil svými moudry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Tady si ukrojil ostudu šéf československých komunistů Miloš Jakeš, tady se konaly zábavy, diskotéky. Socialistický kulturák v Červeném Hrádku na okraji Plzně už ale nebude patřit ani blábolícím politikům, ani křepčícím teenagerům, město jej přestaví na bytový dům.

Zdevastovaný kulturák v Červeném Hrádku se promění v bytový důmVideo: Ivan Blažek, Novinky

 
Článek

Léta nevyužívaný zdevastovaný sál protne patro, dole bude třináct malometrážních bytů pro seniory, nahoře pět startovacích pro mladé rodiny. „Počítá se i se zázemím pro sociálního pracovníka, který tam bude v případě potřeby docházet,“ řekl Novinkám Tomáš Soukup (ANO), starosta dotčeného plzeňského obvodu.

Přibude výtah. „Většina bytů bude upravená tak, aby je mohli využívat i lidé s omezenou schopností pohybu a orientace,“ podotkla plzeňská radní Světlana Budková (STAN). Úpravy vyjdou na 41 milionů korun, podle primátora Romana Zarzyckého (ANO) se podařilo stavbu vysoutěžit o sedmatřicet procent laciněji, než činily projekční odhady. V úterý práce oficiálně odstartovaly, hotovo by mělo být do poloviny příštího roku.

Škoda, že skončil

Kulturák vyrostl v roce 1984 v rámci takzvané Akce Z. Proslulé byly tamní maškarní plesy, nechyběly koncerty, zábavy. A později diskotéky. „Na ty jsem tam chodíval někdy před dvaceti lety,“ zavzpomínal starosta Soukup. „Zpětně si říkám, že pro obyvatele to muselo být docela náročné, každý týden disko, strašný randál,“ poznamenal.

Dvaasedmdesátiletý Antonín Kabát bydlí v Červeném Hrádku celý život. „Já myslím, že to tady bylo celkem v klidu. A že se občas někdo někde popral, to bylo normální. My na akce v kulturáku vzpomínáme docela rádi,“ konstatoval. „Je škoda, že skončil. V okolních obcích kulturáky přežily, a to byly často v horším stavu než ten náš,“ dodal.

V roce 2015 dostalo objekt od státu město a do správy uvedený městský obvod. „V tu dobu už byla budova vybydlená,“ připomněl Soukup.

Jako kůl v plotě

Do učebnic dějepisu tohle zařízení nechtěně zapsal 17. července 1989 generální tajemník KSČ Miloš Jakeš. Jeho památný projev ke stranickým funkcionářům s příslovečnými hláškami typu „jako kůl v plotě“ unikl na veřejnost a stal se jedním z hřebíčků do rakve vlády jedné strany.

„Byl jsem se tenkrát s otcem podívat ke vchodu. Přijel v šestsettřináctce, takovej malej strejda. Uvítali ho, zalezl dovnitř a víc nevím,“ uzavřel Antonín Kabát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám