Hlavní obsah

Jak to bude s péčí o pacienty? Nemocnice se připravují na zimu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Střední Čechy a Praha

Energetická krize ohrozila dodávky elektřiny a plynu do řady klíčových institucí v Česku. Smlouvy na příští rok zatím nemají uzavřené nejen školy či domovy důchodců, ale také třeba nemocnice. Ty se na zvyšující ceny připravují také s předstihem, a to kupříkladu zateplováním budov.

Energetická krize doléhá i na nemocnice.Video: Novinky

 
Článek

Celkem pět nemocnic a několik dalších zdravotnických zařízení zřizuje na svém území Středočeský kraj. Nemocnice provozuje ve městech Benešov, Kladno, Kolín, Mladá Boleslav a Příbram. Jejich hospodaření skončilo v loňském roce v plusu. V kladných číslech budou středočeská zdravotnická zařízení podle vedení kraje i koncem letošního roku.

„V letošním roce ještě trošku pracujeme s výhodou toho, že všechny nemocnice středočeského kraje mají nasmlouvané ceny do konce roku 2022,“ vysvětluje středočeský náměstek pro oblast zdravotnictví Pavel Pavlík (ODS).

Foto: Statutární město Mladá Boleslav, Bez zdroje

Klaudiánova nemocnice v Mladé Boleslavi

Ceny vyšší o 200 procent

V letošním roce tedy kraj zatím zvyšující se ceny energií nepocítil. „Otázkou je, jaká bude cena energií v roce 2023. Předpokládáme, že podle vyhlášky vlády se nás dotkne zastropování. Očekáváme, že nárůst jak energií, tak plynu kompletně bude okolo 200 procent,“ sdělil středočeský náměstek.

„Chtěl bych ale všechny uklidnit, že nikde neplánujeme žádné omezení péče o pacienty. Nikde to nebude tak, že bychom stahovali teploty na pokojích a pacienti by museli ležet ve třech svetrech. To rozhodně nenastane,“ vysvětlil Novinkám Pavel Pavlík.

Foto: Novinky

Energetická krize doléhá i na nemocnice.

Na nárůst cen energií se ale nemocnice připravují dlouhodobě. „Každá nemocnice pracuje s energetickou náročností svých budov a svých provozů. Jedním z kroků, jak čelit nárůstu cen jsou energeticky úsporné projekty. Ty se dneska realizují v Mladé Boleslavi, v Kutné Hoře a projektová činnost je dokončena v benešovské nemocnici,“ dodal.

„Všichni ředitelé dostali pokyn k tomu, aby oslovili stávající dodavatele energií a plynu, aby jim zaslali nabídku. Pak v součinnosti s odborem majetku vyhodnotíme a porovnáme nabídky. Pokud bude nabídka od stávajících dodavatelů lepší, je umožněno, aby se podepsala přímá smlouva. Pokud bude lepší nabídka přes státního dodavatele, tak se podepíše centrální smlouva přes Středočeský kraj,“ uzavřel Pavel Pavlík z Občanské demokratické strany.

I přes strop se cena vyšplhá na 9 Kč za kWh, upozorňuje expert

Ekonomika

Celkový hospodářský výsledek středočeských krajských nemocnic za loňské období byl téměř 117 milionů korun.

20 zateplených budov

Zvýšení cen za energie a plyn pocítili i v krčské nemocnici v Praze.„ Už teď platíme minimálně o 15 milionů více a na příští rok máme předběžně zkalkulováno, že to bude několik desítek milionů navíc. I proto jsme se tady před několika měsíci rozhodli investovat do několika přestaveb," sdělil Novinkám ředitel nemocnice Zdeněk Beneš.

Foto: Novinky

Energetická krize doléhá i na nemocnice.

Fakultní Thomayerova nemocnice odstartovala největší stavební a energetickou modernizaci pavilonů za posledních čtyřicet let. Celkově tento projekt zahrnuje 20 objektů.

„Provádíme rekonstrukční práce, které vedou k zateplení a úsporám energie v naší nemocnici. Úspory jsou spočítány, že budou až 30 procent, a k tomu ještě nebudeme pouštět do vzduchu 2500 tun kysličníku uhličitého,“ řekl Beneš.

Rekonstrukce za plného provozu nemocnice

Celkem nemocnice opravuje a izoluje dvacet budov. „U sedmi pavilonů děláme nový kompletní plášť s izolací, včetně střechy, oken, LED osvětlení a termostatických ventilů,“ vysvětlil Zdeněk Beneš. Žádné z prací neomezují provoz nemocnice, a tak se pacienti nemusí bát žádných omezení.

Foto: Novinky

Energetická krize doléhá i na nemocnice.

Nemocnice získala na rekonstrukci dotaci od Ministerstva zdravotnictví i od Státního fondu životního prostředí. „Děláme to metodou energetické úspory se zárukou. Takzvanou metodou EPC,“ řekl ředitel nemocnice.

I tady ale čekají na pokyny ohledně zastropování cen. „Očekáváme, že dostaneme od Ministerstva zdravotnictví pokyn, jak máme s ohledem na zastropování cen postupovat,“ dodal Beneš.

Reklama

Výběr článků

Načítám