Hlavní obsah

Jak se bránit proti hluku z barů a hospod?

– Praha
Novinky, Marika Konárková

Praha 1 v minulých dnech otevřela téma hluku v ulicích v centru města. Spekuluje se o tom, že omezí otevírací dobu podniků do 22:00. Hluční lidé vracející se v noci z barů a hospod jsou ale problémem i v jiných částech metropole či centrech jiných měst. Jak se bránit a na koho se obrátit v případě, že máte pod okny hlučný podnik?

Jak se bránit proti hluku z barů? Praha 1 chce zavřít kluby v centru v deset hodin večerVideo: Novinky

 
Článek

V případě rušení způsobeném kluby, bary, diskotékami nebo jinými rušnými provozy se lidé mohou obrátit na hygienickou stanici. „Jakýkoliv občan, se může kdykoliv obrátit s podnětem na obtěžování hlukem ve svém bydlišti, na orgán ochrany veřejného zdraví,” uvedl referent pro ochranu a podporu veřejného zdraví Jakub Janota z Hygienické stanice hl. m. Prahy.

Ta vyšle svého pracovníka, který musí následně provést místní šetření u provozovatele zdroje hluku, ale také u osoby, která si na hluk stěžovala.

Po vyhodnocení situace může změřit míru hluku a v případě překročení limitů uložit provozovateli pokutu. Ta může být až dva milióny korun.

Je jistě zásadní rozdíl mezi běžným ruchem nočního života v Praze 1 a každonoční realitou řevu opilých davů

V případě, kdy je hluk způsoben lidmi či auty v centru města, se objevují námitky, že lidé, kteří v místě bydlí, musí přece počítat s tím, že v centru města jsou bary, a tedy i hlučno. Praha 1 ale tvrdí, že noční život rozhodně neznamená to, že po ulicích chodí davy opilých lidí.

Co je vlastně noční život

„Občané Prahy 1 pro mě rozhodně nejsou žádnými občany druhé či jiné kategorie, na které by mohlo být nahlíženo tak, že kvůli místu svého bydlení jsou povinni snášet hrubé, dlouhodobé a pravidelné porušování zejména nočního klidu a veřejného pořádku z veřejného prostranství. Je jistě zásadní rozdíl mezi běžným ruchem nočního života v Praze 1 a každonoční realitou řevu opilých někdy i stočlenných davů. Stejně tak jsme si však pochopitelně vědomi ústavně zaručeného práva na podnikání místních podnikatelů,“ řekl radní pro oblast bezpečnosti a prevence kriminality Ivan Solil (ČSSD).

Obyvatelé by rádi omezili provozní dobu barů, ony samy ale za hluk mohou jen zprostředkovaně. Nejvíce vadí hluční turisté, kteří se z nich v noci vrací a také troubící auta, především taxikáři.

„Vadí mi hluk, který dělají turisté a ve dvě ráno troubení aut a taxikářů. Máme malé dítě a každou noc nás to budí. Přemýšlíme, že se přestěhujeme do klidnější lokality nebo mimo Prahu.“ Takto reaguje na noční hluk jedna z obyvatelek Prahy 1.

Lidé, kteří v centru nebydlí, zase uznávají právo barů podnikat a říkají, že lidé, kterým se bydlení v centru nelíbí, se přece mohou odstěhovat do klidnějších částí.

Více strážníků

Praha 1 nechce hned radikálně omezit provozní dobu barů, jak požaduje petice obyvatel. Nejprve zkusí navýšit v daných lokalitách počet policistů a strážníků, kteří by na pořádek dohlíželi. To podporuje i pražský primátor Tomáš Hudeček (TOP 09).

„Městská část Praha 1 vychází z proporcionality mezi právy obou těchto skupin, tedy podnikateli a občany, kteří tam bydlí. Přihlíží i k nálezům Ústavního soudu, ten jednoznačně konstatoval, že obce jsou oprávněny v oblasti samostatné působnosti upravovat provozní dobu hostinských zařízení, v souvislosti s ochranou veřejného pořádku a nočního klidu. Toto však považujeme za krajní řešení v případě, že všechny ostatní opatření selžou,“ uzavřel Solil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám