Hlavní obsah

Internetoví podvodníci okradli důvěřivce o tři miliony za jediný den jen na jižní Moravě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejméně tři miliony vylákali internetoví podvodníci na lidech, kteří toužili zbohatnout, v případech, jež během pondělí zpracovávali kriminalisté specializující se na trestnou činnost v kyberprostoru.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Bitcoin. Ilustrační snímek

Článek

„Dvoumilionová ztráta je pro osmačtyřicetiletého muže z Blanenska výsledkem skoro půlroční komunikace. Reagoval na telefonát údajného zástupce banky, který nabídl výhodné investování do kryptoměn. Obvyklý scénář, na jehož začátku bylo zaplacení vstupního, poměrně nízkého poplatku a následné rychlé a velmi zajímavé zhodnocení vložených prostředků, pochopitelně vygradoval dalšími investicemi,“ popsal případ policejní mluvčí Bohumil Malášek.

„K získání zázračně zhodnocených peněz bylo potřeba zaplatit další, někdy až nepochopitelné poplatky. Jakmile je investor přestal akceptovat, podvodník utnul komunikaci,“ dodal mluvčí. To bylo signálem k oznámení na policii a k zahájení vyšetřování.

Hodně podobný scénář se odehrál na Hodonínsku. Tam seniorka během půldruhého měsíce „atraktivního“ a navlas stejného investování ztratila skoro půl milionu korun. Podobnou částku pozbyl během tří dnů sedmatřicetiletý muž ze stejného regionu. Jelikož neměl žádné zkušenosti s investováním do kryptoměn, nechal si od podvodníka radit.

„Ten nainstaloval do počítače software na vzdálený přístup. V počítači objevil složku s důležitými hesly, která obratem zneužil. Na různé účty, bez vědomí poškozeného, odčerpal z jeho konta skoro půl milionu.

Nevěřte pohádkám o rychlém zbohatnutí

Dalšího seniora z Brněnska přesvědčili podvodníci k investování do virtuální měny. Ke zdárnému fungování programu jim umožnil vzdálený přístup do počítače, čímž za pomoci poškozeného získali přístupová data do internetového bankovnictví. Z účtu poškozeného obratem zmizelo více než sto dvacet tisíc korun.

O dva roky mladší žena ze stejného regionu zase uvěřila podvodníkovi, který v telefonu vystupoval jako policista. Na zaručeně bezpečný účet po řadě přesvědčivých telefonátů odeslala nejméně sedmdesát tisíc korun.

Policie varuje před podobnými, stále přibývajícími případy a opětovně nabádá k jednoduché obraně. Řídit se selským rozumem a nikdy neumožnit nikomu přístup do bankovnictví ani do počítače.

Kyberpodvodníci znovu útočí. Nabízejí přeplatky na daních, vyberou účet

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám