Hlavní obsah

Hrubý bude opět šéfovat Štiřínu

Novinky, Kateřina Perknerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V roce 1999 odvolaný šéf konferenčního centra Štiřín Václav Hrubý se 1. dubna opět ujme ředitelské funkce. Rozhodl o tom minulý čtvrtek ministr zahraničí Cyril Svoboda na základě jednomyslného doporučení sedmičlenné ministerské výběrové komise. Právu to sdělila ředitelka personálního odboru MZV Helena Bambasová.

Foto: Josef Zajíc

Západní část Bělského lesa u smyčky tramvají č. 11 a 13 na ulici Svornosti.

Článek

"Přihlásilo se celkem 33 uchazečů, podmínkám vyhovělo osmnáct a jeden se nakonec nedostavil," řekla Bambasová. Podle ní byl Hrubého projekt nejkvalifikovanější a nejvíce vyhovoval představám ministerstva.

Štiřín je příspěvkovou organizací se samostatnou právní subjektivitou. "Jsem velmi rád, že ministerstvo řešilo obsazení ředitelského postu výběrovým řízením, kterého jsem se mohl zúčastnit. Pokud se týká Štiřína, tak bych ho chtěl minimálně ekonomicky navrátit tam, kde byl při mém odchodu. Tehdy jsme vykazovali devět miliónů čistého zisku a dalších devět jsme reinvestovali do jeho rozvoje," prozradil své záměry Právu staronový ředitel.

Štiřín chce více otevřít veřejnosti

Hrubý nehodlá podle svých slov dělat žádné personální čistky. Jak uvedl, příští rok by měl být Štiřín už ziskový a na základě poté vypracovaného ekonomického plánu by do pěti let konferenční centrum mělo vydělat zhruba třicet miliónů korun.

Štiřín by měl podle Hrubého sloužit potřebám státu, ministerstva, ale měl by být také otevřen veřejnosti. "Rozhodně chci změnit praxi, kdy pokoj stál sedm tisíc a apartmá 25 tisíc korun, neboť se s cestovními kancelářemi uzavíraly nevýhodné smlouvy v horentní výši, aby z toho byly provize," nastínil své plány Hrubý.

Václav Hrubý byl v roce 1999 odvolán údajně kvůli špatnému hospodaření. Jeho případ projednával dokonce soud, a to za údajně neoprávněně vyplacené odměny v letech 1997 až 1999 ve výši 287 000 korun. Soud ho ale loni v říjnu očistil. Hrubý jako pravou příčinu svého odvolání uváděl fakt, že odmítl vyrobit důkazy proti tehdejšímu šéfovi diplomacie Josefu Zieleniecovi, který měl podle výroků Miloše Zemana uplácet novináře.

Hrubý už při soudním jednání trval na tom, že v jeho kauze šlo o mstu, že se nepodřídil nátlaku bývalého sekretáře ministerstva zahraničí Karla Srby. Srba nyní čelí před soudem podezření z několika kriminálních deliktů, včetně přípravy vraždy novinářky.

Reklama

Výběr článků

Načítám