Hlavní obsah

Hřiby i muchomůrky, houby stále rostou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Houbaři stále mají šanci přinést si z lesa řadu úlovků. Rostou zejména hřiby, holubinky nebo muchomůrky. Podle Jaroslava Landy z České mykologické společnosti je více hub v místech, kde v minulých dnech více pršelo, zejména v západních a jižních Čechách.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Článek

Z jedlých druhů podle Landy hojně rostou hřiby dubové, kováře nebo koloděje. Objevovat se začaly i muchomůrky růžovky a šedivky a řada holubinek, mimo jiné holubinka namodralá, mandlová nebo doupňáková. Často mohou houbaři najít i hlívu plicní. Naopak pečárek neboli žampiónů moc není.

Jedlé houby lze nalézt i na stromech, například sýrovec žlutooranžový nebo choroš šupinatý.

Landa současně ale upozornil na to, že mezi muchomůrkami jsou už i jedovaté druhy jako muchomůrky tygrované a nejjedovatější muchomůrky zelené. Vedle toho rostou i jedovaté pečárky zápašné nebo vláknice začervenalé.

Uplynulý červen z hlediska růstu hub hodnotí Landa jako průměrný, některé roky podle něj byly horší. Překvapilo ho ale jaro, kdy rostly houby víc, než čekal, protože nebylo dost vláhy.

"Jaro se vydařilo, pěkně rostly smrže, kačenky, ucháče, i když moc sněhu v zimě nebylo," doplnil mykolog.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám