Hlavní obsah

Hranice čelí náporu silvestrovských návštěvníků

ČESKÁ REPUBLIKA

Do Česka přijíždějí tradičně především Němci a Holanďané, ale také hodně Italů a nečekaně i mnoho Švýcarů, shodli se v neděli celníci na hraničních přechodech po otázce, jaká byla víkendová situace na hranicích. Podle nich však není předsilvestrovský nápor turistů větší, než v minulých letech.

Foto: internet

Do ČR směřují turisté oslavit Silvestra.

Článek

Je to podobné jako loni, dodal v neděli odpoledne vedoucí směny Miroslav Harant na přechodu z Německa ve Strážném, kde jen v sobotu odbavili dvacet autobusů s německými turisty.

Čekalo se až dvě hodiny

Přesto se ale na hranicích tvořily fronty, přičemž větší byly v sobotu než v neděli. Například více jak hodinu museli čekat v sobotu němečtí turisté na odbavení při vjezdu do ČR na hraničním přechodu v Železné Rudě na Klatovsku. Začalo to kolem desáté dopoledne. Ve dvanáct hodin, kdy se do toho ještě připletli obědáři, se čekání ve frontě protáhlo na téměř dvě hodiny. Situace se zklidnila až kolem šesté večer. V neděli se situace prakticky opakovala jen s tím rozdílem, že čekání se zkrátilo na třičtvrtě hodiny, řekl policista ze železnorudského referátu cizinecké policie. Na českou stranu Šumavy mířili i němečtí lyžaři, protože v německých lyžařských střediscích včetně Javoru vleky kvůli nedostatku sněhu stojí. Naopak na Špičáku díky umělému zasněžení jsou v provozu alespoň dva vleky.

Více autobusů s Italy

Zhruba tří tisíce osobních aut projelo v sobotu přes česko-polsko-německý hraniční přechod v Hrádku nad Nisou. V naprosté většině přitom šlo o Němce a Holanďany, kteří míří do Krkonoš a Jizerských hor. Počet osob na příjezdu do ČR byl asi 8800. Jezdilo to festovně, řekl Právu jeden z celníků. Čekací lhůty ale podle něj na české straně přechodu téměř nebyly. U nás se jezdilo stále průběžně bez čekacích lhůt, řidiči ale říkali, že na německé straně jsou až několikakilometrové kolony, dodal celník. Přijíždí k nám víc autobusů s Italy, uvedl celník na přechodu s Rakouskem v Dolním Dvořišti. Podobná situace je podle celníků i na dalším přechodu s Rakouskem ve Studánkách. Na hraničním přechodu Mikulov-Drasenhofen byl o víkendu zcela běžný provoz. Ano, Rakušanů k nám přijíždí před novoročními svátky o něco více než obvykle, ale nijak to nepřesahuje průměr. Nejsme zavaleni a ani to po zkušenostech neočekáváme v nejbližších hodinách, sdělil v neděli odpoledne Právu službukonající příslušník Pohraniční policie v Mikulově.

Reklama

Výběr článků

Načítám