Hlavní obsah

Vrchol letecké přehlídky CIAF v Hradci: Breitling Jet Team se vrací

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na letišti v Hradci Králové - Věkoších odstartoval v sobotu dopoledne 26. ročník letecké přehlídky CIAF 2019. Během dvou dnů mají lidé možnost na nebi i ve statických ukázkách zhlédnout na čtyři desítky letounů - od historických až po dvojici moderních gripenů z výzbroje české armády. Právě gripeny v sobotu kolem 11. hodiny průletem letový program zahájily.

Záznam: Letecký den CIAF 2019 v Hradci KrálovéVideo: Novinky

 
Článek

Tentokrát byla letka gripenů skromnější, protože většina našich nadzvukových stíhaček plní misi NATO v Pobaltí. Skromnější ale není další programová nabídka.

Na stojánkách na letištní ploše je na čtyřicet typů letadel, většina z nich se také podílí na letovém programu.

Breitling Jet Team je po šesti letech zpět

Po oba dny je vyvrcholením vystoupení francouzského Breitling Jet Teamu, do Hradce se vrací po šesti letech. „Jsem velmi rád, že po delší době si k nám našla cestu skupina Breitling Jet Team, která patří do světové akrobatické špičky a létá na českých proudových strojích L 39C Albatros,“ spokojeně konstatoval pořadatel Aleš Cabicar.

Letecká přehlídka přiláká každý rok davy diváků. Cabicar, který stojí u pořádání akce od jejího počátku v roce 1993, věří, že letos by jich mohlo dorazit alespoň 30 tisíc.

Letecký den v Hradci KrálovéVideo: Novinky

„V posledních dvou letech nám vždy minimálně jeden den propršel. Letos jsou prognózy mnohem příznivější,“ uvedl před akcí.

„V průběhu letového program uvidí diváci například simulovaný souboj letounu MiG-15 a vrtulníku AH-1S Cobra. Z dalších skupinových vystoupení to bude akrobatická skupina The Flying Bulls nebo Očovskí Bačovia na větroních,“ upozornil Cabicar. Pořadatelé každoročně připomínají i události z let 1947, kdy se na hradeckém letišti cvičili piloti vznikajícího Izraele.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

V Hradci Králové začal o víkendu 26. ročník letecké přehlídky CIAF

Mluvčí přehlídky Tomáš Otruba zase vypíchl ukázky akrobacie na bezmotorových letadlech. „Máme připraveny dvě ukázky: sólo Miloše Ramerta se Super Blaníkem a slovenskou skupinu Očovskí Bačovia,“ uvedl Otruba.

Jednodenní vstupné činí 300 korun, děti do 15 let mají vstup zdarma. Celodenní parkovné přijde na rovnou stovku. Výhodnější je proto využít autobusové dopravy. Stejně jako v minulých ročnících totiž hradecký dopravní podnik připravil na oba dva dny, po které se CIAF bude konat, mimořádnou autobusovou dopravu z Terminálu hromadné dopravy na letiště a zpět.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

V Hradci Králové začal o víkendu 26. ročník letecké přehlídky CIAF

„Autobusy budou jezdit od 8:15 hodin z terminálu nástupiště F3 a poté přes zastávky Hlavní nádraží (nástupiště E), OD Tesco a Atrium, Centrál, Muzeum, Magistrát města až na letiště,“ uvedl Jan Svoboda z dopravního podniku s tím, že autobusy budou vyjíždět v půlhodinových rozestupech, a to až do 11:45. Cesta zpět povede po trase Letiště, Buzulucká, Magistrát města, Muzeum, Centrál, OD Tesco a Atrium, Hlavní nádraží až na terminál. První vyjede ve 14:30, poslední v 17:30 hodin. Jízdní pro jednu jízdu činí 25 korun, zlevněné 22 korun.

Dopravní uzavírka

Na letecký víkend se důkladně nepřipravili pouze organizátoři, ale i hradečtí policisté.

„Tak jako každý rok, je i letos z důvodu očekávaného množství návštěvníků od sobotní osmé hodiny uzavřena silnice od křižovatky ulic K Zastávce a Jana Černého k letišti. Tento úsek komunikace bude vyhrazen pouze pro složky integrovaného záchranného systému, zásobování a městskou hromadnou dopravu. Objízdná trasa je vedena ulicí Pouchovská. V okolí letiště bude o celém víkendu na příjezdových cestách zákaz zastavení,“ upozornila policejní mluvčí Ivana Ježková. Tato dopravní opatření skončí v neděli zhruba v 17 hodin.

Návštěvníci se na letiště dostanou jak speciální mimořádnou autobusovou linkou, tak vlastními automobily.

Reklama

Související články

CIAF 2018: Bitevníky i akrobatické speciály

Česká akrobatická skupina The Flying Bulls, létající na čtyřech strojích XA-42, zahájila v sobotu v 11 hodin dvoudenní leteckou přehlídku CIAF 2018, která se...

Výběr článků

Načítám