Hlavní obsah

Hrad Svojanov slaví tři jedničky

Svojanov

Nekulaté, přesto magické výročí tento víkend slaví hrad Svojanov na Svitavsku. Právě před 111 lety totiž svojanovský velkostatek zakoupilo královské věnné město Polička. A s výjimkou let komunismu jej vlastní dodnes.

Hrad Svojanov slaví tři jedničkyVideo: Ludmila Žlábková, Právo

 
Článek

Poličští radní tehdy koupili bývalé královské sídlo od posledního soukromého majitele hradu Antonína Františka Haasche.

„Tenkrát 4. září 1910 se na Svojanově konala velká lidová slavnost. I proto, že lidé slavili, že české město bylo při koupi úspěšné, když přeplatilo druhého zájemce, místní německý křesťanský spolek,“ připomněl kastelán hradu Miloš Dempír.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Díky venkovní výstavě se lidé lépe přenesli do doby počátku 20. století.

„Vlastnictví takové památky je samozřejmě zavazující, ale Polička je kulturní město, proto je na Svojanov hrdá. I když neleží přímo ve městě, ale je téměř 20 kilometrů vzdálený,“ řekl Právu místostarosta Pavel Štefka (ANO).

Dodal, že má radost i ze stoupající návštěvnosti v posledních letech. Ze zhruba 27 tisíc návštěvníků ročně na konci 90. let se jich ještě před koronavirem přišlo na středověké sídlo podívat na 80 tisíc. „Loni a letos budeme zřejmě na podobném čísle, a to asi 60 tisíc turistů,“ doplnil kastelán Dempír.

Kvůli koronaviru se také loni nemohlo slavit 110. výročí vlastnictví hradu Poličkou. „Proto letos slavíme symbolické 111. výročí. Programově jde bezpochyby o nejrozsáhlejší hradní akci letošního roku,“ upřesnil kastelán s tím, že se díky výzdobě i programu návštěvníci přesunou do atmosféry počátku 20. století.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Bohatý program na hradě Svojanově potrvá ještě do neděle.

„Hrad obsadila císařsko-královská armáda. Nechybí módní přehlídka oděvů z počátku 20. století, taneční vystoupení, i stylové ochotnické divadlo,“ vyjmenoval Miloš Dempír. Připravený je rovněž fotokoutek, výstava dobových rekvizit nebo třeba dobový felčar. Celý program připravila skupina scénického tance Perchty von Bladen.

Do konce září je v galerii v předhradí ještě přístupná výstava Šťastný život v secesi, která přináší mnohé o době před první světovou válkou. K vidění jsou nejen originální secesní oděvy, ale také secesní porcelán, malované sklo a mnohé další vychytávky té doby, které byly nejen dekorativní, ale plnily i svůj účel.

Návštěvníci nepřijdou ani o komentované prohlídky hradu. Hrad Svojanov je v září otevřený každý den, tedy od pondělí do neděle, a to od 9 do 17 hodin.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

O zábavu bylo postaráno.

Reklama

Výběr článků

Načítám