Hlavní obsah

Hrad o víkendu otevře Jelení příkop, trvale s tím počítá až po odchodu Zemana

Během nadcházejícího víkendu bude pro veřejnost zpřístupněn celý Jelení příkop na Pražském hradě, který je od roku 2017 neprůchozí kvůli bezpečnostním opatřením a rekonstrukci. Prezidentská kancelář uvedla, že s trvalým otevřením Jeleního příkopu počítá od příští sezóny. Změnit by se mohla i bezpečnostní pravidla pro návštěvníky.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Jelení příkop

Článek

„Pokračujeme ve zpřístupňování Pražského hradu. Ve dnech 29. a 30. října zvu občany k procházce celým Jelením příkopem, který patří k nejzajímavějším a nejklidnějším částem areálu,“ uvedl kancléř Vratislav Mynář, který podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka o mimořádném otevření Jeleního příkopu rozhodl.

Prezidentská kancelář by podle Mynáře chtěla „větší otevřeností oslovit především domácí veřejnost“, kterou v mnoha případech odrazovaly policejní kontroly.

Správa Hradu je podle šéfa administrativní sekce prezidentské kanceláře Jana Nováka na další zpřístupnění areálu připravena, ale odkazuje se na stanovisko policie.

Pražské rezidence českých panovníků. Ne vždy vládli z Pražského hradu

Tipy na výlety

„Jednáme s Policií České republiky o úpravě režimu kontrol. Chceme docílit toho, aby lidé nemuseli procházet kontrolou, když jdou do Jeleního příkopu nebo třeba do Královské zahrady,“ uvedl Novák.

Letní turistická sezona začne 1. dubna, tedy už po konci funkčního období prezidenta Miloše Zemana. Tomu mandát skončí 8. března 2023. 

Reklama

Výběr článků

Načítám