Hlavní obsah

Hovorka opět "rebeloval", tentokrát kvůli alimentům

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

K paradoxní situaci došlo na čtvrtečním jednání sociálního výboru Sněmovny, který schválil návrh úprav vymáhání alimentů z dílny poslanců Ludvíka Hovorky (KDU-ČSL), Davida Kafky (ODS) a Kateřiny Jacques (SZ). Z návrhu vypadla důležitá část dávající větší pravomoci soudům. Boj o ni přitom svedli dva předkladatelé. Hovorka hlasoval proti vypuštění, Kafka odstranění podpořil.

Článek

Sociální výbor se ve čtvrtek zabýval návrhem, který má pomoci lidem, jimž jejich bývalý partner dluží alimenty. Předloha z dílny koaličních poslanců přitom původně obsahovala i ustanovení, které dávalo širší pravomoci soudům.

Ty by mohly na základě žádosti matky, které dluží bývalý manžel alimenty, požadovat od řady institucí bezplatné poskytnutí informací o hříšníkovi dlužícímu výživné. Například od bank, advokátů, registru motorových vozidel, katastru nemovitostí nebo provozovatelů telefonních sítí. Jinými slovy, soudy by mohly takto získávat informace o majetkových poměrech dlužníků alimentů.

To se ale nelíbilo členům sněmovního ústavně-právního výboru, kteří předlohu projednávali ve středu. Výhrady měla i advokátní komora.

"Majetkový" paragraf nakonec z předlohy vypadl

Poslanec ODS Kafka hned na úvod čtvrtečního jednání sociálního výboru oznámil, že je třeba sporný paragraf vypustit. Podle něj by v případě schválení této části hrozilo velké riziko, že se informace o dlužníkovi alimentů dostanou od nesprávných rukou.

Lidovecký poslanec Hovorka, který stejně jako Kafka na návrhu pracoval, s tím ale nesouhlasil. "Je to podstatný nástroj ke zjištění majetkových poměrů,“ upozornil.

Následovalo hlasování o vypuštění sporného návrhu. Drtivá většina přítomných poslanců na jednání výboru odstranění ustanovení umožňujícího zkoumání majetkových poměrů dlužníků alimentů podpořila. Proti se postavili jenom tři - lidovec Hovorka, jeho stranický kolega Tomáš Kvapil a komunista Miloslav Opálka.

Výbor pak návrh ochuzený o "majetkový“ paragraf schválil, Sněmovna by se jím mohla zabývat již na schůzi začínající 22. dubna. Pokud bude schválen, soudy by měly spory o alimenty vyřizovat přednostně, neplatiči, kteří pobírají sociální dávky, by dostávali jen existenční minimum.

„Je to špatně, že tento paragraf z návrhu vypadl, protože to bylo jedno z mála smysluplných opatření, které předloha obsahovala. Bylo to opatření, které umožňovalo zjistit skutečné majetkové poměry i u lidí, kteří o sobě tvrdí, že žádný majetek a příjmy nemají a zajistit tak vyplácení alimentů,“ řekla Novinkám k rozhodnutí výboru jeho členka Anna Čurdová (ČSSD).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám