Hlavní obsah

Hoteliéři se zlobí: máme zavřeno, ale koncesionářské poplatky platit musíme

Novinky, Kristýna Léblová
Praha

Majitelům hotelů došla trpělivost. Kvůli nařízení vlády museli ze dne na den uzavřít své podniky, přesto ale musí i nadále platit koncesionářské poplatky, tedy poplatky za televizní a rádiové vysílání. Pro některé hotely je to přitom velká finanční zátěž.

Foto: The Emblem Hotel

I když v hotelech nikdo nepřebývá, majitelé musí platit koncesionářské poplatky.

Článek

Přitom je to z logického hlediska absurdní poplatek zrovna v této době. „Nejsou to malé peníze. Musíme platit za službu, kterou máme zakázáno využívat,“ zlobí se podnikatelka z Prahy, která si nepřála být jmenována, s tím, že pro její penzion to dělá okolo 10 tisíc korun za čtvrtletí.

Sama prý kontaktovala ministerstvo kultury, které ji odbylo s tím, že poplatky jsou dány zákonem, tudíž se platit musí.

„Můj návrh by byl ponechat hotelům tyto prostředky a výpadek příjmů z poplatků pro TV a ČRo pokrýt ze státního rozpočtu. Je to sice mizivá pomoc, ale aspoň by tu byl zachován minimální princip spravedlnosti,“ navrhuje podnikatelka.

Změna zákona

Novinky kontaktovaly ministerstvo kultury, které o zrušení plateb vůbec neuvažuje. „Vyžadovalo by to změnu zákona, která by mohla ohrozit financování veřejnoprávních médií. Doporučíme, aby ministerstvo pro místní rozvoj podpořilo hotely a penziony jinou formou,“ řekla mluvčí ministerstva kultury Michaela Lagronová.

Vláda rozvolňování režimu na hranicích teprve projedná, Hamáčkův návrh se změní

Domácí

Ne vždy se navíc jedná o zanedbatelnou položku v nákladech na provoz ubytovacích zařízení. Pro výkonnou ředitelku dvou hotelů v centru Prahy Helenu Valtrovou představují tyto poplatky velkou finanční zátěž.

„Žádali jsme alespoň o odklad plateb koncesionářských poplatků, potřebujeme snížit náklady. Jako všichni, samozřejmě. Ale podpora státu bohužel není adekvátní. Musíme platit dál, nechtějí nám dát ani odklad, nic. U nás je to zhruba okolo padesáti tisíc korun na oba hotely čtvrtletně, což není zanedbatelná částka,“ svěřila se Novinkám Valtrová, která má na starosti The Emblem Hotel a Old Town Square Hotel přímo na Staroměstském náměstí.

Obchody v Praze mohou na chodníky, restaurace nemusí ani platit nájmy za předzahrádky

Ekonomika

Hotely by se podle vládního plánu na uvolňování protipandemických opatření měly otevřít 25. května. Nicméně Valtrová přemýšlí, že neotevře, protože hotely v centru Prahy z drtivé většiny využívají zahraniční turisté. „Pokud se neotevřou hranice, nepřijedou turisté, nemá pro mě cenu otevírat. Vytápěla bych prázdný hotel,“ vysvětlila s tím, že ztráty hoteliérů jsou opravdu obrovské.

„Leden a únor je většinou plonkový, turistů je málo, vláda nás zavřela v březnu, když se byznys začal rozbíhat. Jaro většinou vyděláváte na ztrátu těch dvou měsíců, teď bude trvat dlouho, než si vyděláte na to, co se stalo, pokud vás to přímo nezruinuje tak, že už neotevřete,“ míní Valtrová.

Reklama

Výběr článků

Načítám