Hlavní obsah

Hotel za dvě miliardy u Staroměstského náměstí nebude, město vypoví smlouvy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Radní hlavního města v úterý rozhodli o ukončení nájemních smluv, které Praha uzavřela se společností Akroterion. Ta chtěla u Staroměstského náměstí vybudovat luxusní hotel Ritz-Carlton za dvě miliardy korun. Čtveřice objektů, které měla firma pronajaté, by se podle primátorky Adriany Krnáčové (ANO) mohla změnit na byty, které by město mohlo pronajímat. Další čtyři domy firma vlastní.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Hotel měl být otevřen do 19. září letošního roku a firma měla domluvený nájem do roku 2081. Kvůli neplnění podmínek nájmu se však radní rozhodli celý projekt zrušit, neboť investor ani po 15 letech objekty neupravil a komplex nebyl zprovozněn.

Důvodem bylo to, že památkáři měli k rozsahu zásahů do struktury historických domů řadu připomínek. Projekt se na mnoho let zastavil.

Další hotel není potřeba, tvrdí památkáři

Firma měla začít s přestavbou v roce 2014, kdy získala stavební povolení, a tedy i kladné stanovisko pražských památkářů. Záměr se však nelíbil NPÚ a části odborníků. Ministerstvo kultury loni závazné stanovisko pražských památkářů zrušilo, ti ale vydali znovu kladné stanovisko. V posledních čtyřech letech byl projekt přepracován, řada připomínek byla zohledněna, ale výhrady ze strany NPÚ trvaly.

Vytvořením dalšího hotelového komplexu dojde k dalšímu potlačení typického městského elementu v lokalitě
Andrea Holasová z Národního památkového ústavu

NPÚ vadí to, že zanikne obytná funkce domů. Vytýká projektu i to, že vznikne funkční monoblok s řadou typizačních a sjednocujících úprav – povrchy podlah, obklady či výplně. Podle NPÚ je v širším okolí Starého Města velké množství hotelů naplňující poptávku trhu, některé i zanikají.

„Vytvořením dalšího hotelového komplexu dojde k dalšímu potlačení typického městského elementu v lokalitě, která je již dnes značně exploatována turistickým průmyslem,” uvedla Andrea Holasová z NPÚ. Na připravované obnově objektů bude podle ní NPÚ spolupracovat s cílem zachránit maximum cenných konstrukcí a zajistit potřebné památkové průzkumy.

Kromě Sixtova domu projekt zahrnuje domy U Kamenného ptáka, U Uherské koruny, U Jednorožce, U Bílého koníčka, U Černého slunce, U Kamenného beránka a U Bílého vlka.

Reklama

Výběr článků

Načítám