Hlavní obsah

Horská služba varuje před mlhami a větrem v Krkonoších. Lanovka na Sněžku stojí

Turisté v Krkonoších by měli být obezřetní. Horská služba upozorňuje na vítr, který v nárazech může dosahovat až 20 m/s, na hřebenech až 30 m/s, a mlhu, kdy není vidět dál než na kilometr. Lanovka na Sněžku kvůli větru stojí.

Foto: Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství, Stavba roku 2014

Ilustrační foto

Článek

Kvůli silnému větru jsou mimo provoz oba úseky lanové dráhy. „Nejede ani spodek, v Peci fouká už přes 60 kilometrů v hodině, na Sněžce přes 85 kilometrů a na Růžové hoře je to podobné. Ve čtvrtek určitě oba úseky nepojedou. Většinou, když přecházejí frontální systémy, tak kvůli větru nejedeme," řekl ve čtvrtek náčelník lanové dráhy Jiří Martinec.

Lanovka na Sněžku může být v provozu do rychlosti větru 60 kilometrů v hodině. „Vypadá to, že horní úsek nepojede ani v pátek,” řekl Martinec.

Meteorologové na dnešek předpovídají zataženo až oblačno, občas déšť nebo přeháňky, nejvyšší denní teploty 17 až 20 stupňů Celsia, v 1000 metrech na horách kolem 14 stupňů. Vítr má vát čerstvý severní až severovýchodní, místy s nárazy přes 50 kilometrů v hodině, na hřebenech Krkonoš dokonce přes 100 kilometrů v hodině.

Sedm stupňů a mlha

Ve čtvrtek ráno bylo na hřebenové Luční boudě v nadmořské výšce 1410 metrů kolem sedmi stupňů Celsia a mlha. Podobně to vypadalo i na Sněžce.

Lanovku na Sněžku tvoří dva úseky, Pec pod Sněžkou - Růžová hora a Růžová hora - Sněžka. Celková délka lanové dráhy je asi 3,5 kilometru. Z hlediska převýšení a počasí jde v ČR o nejextrémnější kabinovou lanovku. Převýšení lanové dráhy z dolní stanice v Peci do horní stanice na Sněžce je přes 700 metrů. První úsek má převýšení asi 510 metrů a druhý 260 metrů. V dolním úseku vozí cestující 16 kabin, v horním 18.

Reklama

Související články

Počasí nabídne mráz na horách i tropy

Počasí na konci školního roku a na startu prázdnin nabídne nejdříve páteční oteplení, pak opět pokles teplot o víkendu, ranní mráz na horách zkraje příštího...

Výběr článků

Načítám