Hlavní obsah

Hořící tanky u Prahy obletěly svět

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zpráva o hořících amerických tancích u Prahy obletěla svět. Tanky začaly hořet ve čtvrtek poté, co se kamion, který je převážel, střetl s vězeňským autobusem. Událost, při níž zemřel jeden z dozorců a dalších čtrnáct lidí utrpělo zranění, zaznamenala americká média včetně listů New York Times či Washington Post, ale psalo se o ní i v Rusku a dalších zemích.

BEZ KOMENTÁŘE: Letecké záběry nehody na Pražském okruhuVideo: Pro Novinky Miroslav Kovář

 
Článek

Tanky pocházely z Muzea obrněné techniky ve Smržovce na Jablonecku.

„Lidé se ptali, jak je možné, že hořely americké tanky u Prahy. Nic se toho dne nešířilo po světě natolik rychle a spolehlivě jako tahle špatná zpráva. Důkazem je spousta ohlasů napříč kontinentem,“ podotkl majitel muzea Jaroslav Janoušek.

Foto: Muzeum obrněné techniky Smržovka

Historický tank poničený požárem po nehodě na Pražském okruhu

Kolizi odnesl stíhač tanků M36 Jackson vyrobený v červenci 1944 a lehký tank Stuart M3 A1 z léta 1942, jehož bylo vyrobeno 211 kusů. Provozuschopné tanky muzeum převáželo na Slavnosti svobody do Plzně.

Foto: Muzeum obrněné techniky Smržovka

Převážené obrněnce, vlevo stíhač tanků M36 Jackson, uprostřed lehký tank M3A1 Stuart, vpravo nákladní automobil Praga V3S.

Dvojice unikátních strojů utrpěla značné škody. Požár zafungoval jako tavicí pec.

Foto: Aktu.cz

Požár po nehodě na Pražském okruhu

„Jackson je zvenčí hodně ohořelý. Uvnitř je totálně černý a obávám se, že to odnesla převodovka. Pogumovaná pojezdová kola jsou nevratně zničená. Škody utrpěl i Stuart, jejž jsme dávali dohromady pět let,“ popsal Janoušek.

Foto: Muzeum obrněné techniky Smržovka

Historický tank poničený požárem po nehodě na Pražském okruhu

Tanky Jackson a Stuart lze v Česku najít ještě v muzeu v Lešanech, které spadá pod Vojenský historický ústav. Cena každého z tanků se pohybuje mezi čtyřmi a pěti miliony korun.

Požár na Pražském okruhuVideo: Pro Novinky Petr Polanecký

Stíhač tanků Jackson, jenž byl v počtu skoro čtyř set do roku 1991 součástí výzbroje jugoslávské armády, vlastní v Evropě ještě muzeum ve slovinské Pivce. Slovinci dvanáctku Jacksonů, jež dokázaly vyvinout rychlost až 42 kilometrů v hodině, používali do roku 2001.

Foto: Muzeum obrněné techniky Smržovka

Tank poničený požárem po nehodě na Pražském okruhu

Tank Stuart po drtivé porážce od německých Tygrů a tanků PzKpfw IV v Africe spojenci používali pouze k průzkumu.

Tankové muzeum ve Smržovce patří kolekcí 18 většinou provozuschopných strojů ke světové špičce. Vysloužilých tanků pro sběratelské účely valem ubývá, s čímž úměrně stoupá jejich cena.

Foto: Profimedia.cz

Lehký M3A Stuart

„Cena raketově roste. Pokud jste začátkem devadesátých let minulého století dali za ruský hodně rozšířený tank T-34 kolem 60 tisíc korun, tak dnes zaplatíte možná 2,5 milionu,“ podotkl Janoušek, jehož muzeum ročně navštíví zhruba šest tisíc lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám