Hlavní obsah

Hon na čarodějnice i zbytečný krok. Rada VZP bude řešit Kabátkovo očkování

Právo, Novinky, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ředitele VZP jmenuje a odvolává správní rada pojišťovny. Jak řekla Právu členka její správní rady Soňa Marková (za KSČM), v pondělí se bude rada přednostním očkováním ředitele Zdeňka Kabátka na svém jednání určitě zabývat. Podle místopředsedy rady Jiřího Běhounka (za ČSSD) jde o hon na čarodějnice. Kabátek rezignovat nehodlá.

Foto: Milan Malíček, Právo

Budova Všeobecné zdravotní pojišťovny na pražských Vinohradech, ilustrační foto

Článek

„Je to snaha mediálními kauzami zakrýt nedostatky v celém systému očkování,“ komentoval Běhounek zprávy o tom, kdo se nechal přednostně očkovat. Podle něho by se měl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) soustředit spíše na to, aby zajistil dostatek materiálu potřebného k očkování. Blatný ve čtvrtek ráno Kabátka vyzval, aby ze situace vyvodil důsledky.

Kabátek rezignovat nehodlá, bylo by to podle něj nezodpovědné

Domácí

„Jak je možné, že byl očkován pan ministr Blatný, ředitel bohunické nemocnice a další? Podle mě jsou takových lidí desítky. Je to tady hon na čarodějnice,“ řekl Právu Běhounek.

Nedomyšlené a zbytečné

Marková označila Kabátkovo očkování za nedomyšlené a zbytečné, ale ospravedlnitelné z toho pohledu, že ředitel pojišťovny se pohybuje v prostředí, které ho může ohrozit.

„Je to morální pochybení. Pan ředitel měl zvážit situaci, ve které se nacházíme, kdy jsou přednostně očkováni zdravotníci a senioři,“ řekla Právu. Nemyslí si prý však, že toto pochybení znehodnocuje dosavadní Kabátkovu manažerskou práci, pro kterou ho nedávno správní rada potvrdila ve funkci.

Šéf VZP Kabátek se nechal přednostně očkovat

Domácí

Další člen správní rady Milan Brázdil (ANO) nechtěl situaci komentovat. „Předpokládám, že v pondělí se tím správní rada bude zabývat. Nejdříve chci vyslechnout pana ředitele, abych věděl, co je pravda a co se stalo. Můj osobní názor je, že předbíhat se nemá, když jsou stanoveny podmínky, kdo se má přednostně očkovat,“ řekl Právu.

Kabátek se nechal očkovat přednostně v pražské vinohradské nemocnici počátkem ledna. Zdůvodnil to tím, že je v kontaktu s řediteli nemocnic a lékaři.

Kvůli přednostnímu očkování pracovníků Státního zdravotního ústavu (SZÚ) rezignoval jeho ředitel Pavel Březovský. V souvislosti s tím pak ministr odvolal i svoji náměstkyni Alenu Šteflovou, která se i s manželem nechala rovněž přednostně naočkovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám