Hlavní obsah

Hodonínský kulturní dům i zimní stadion zaplnily dary lidí

Právo, Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hodonín

Dokladem toho, jak velká je vlna solidarity s těmi, které tornádo na jižní Moravě připravilo o střechu nad hlavou, je kulturní dům a zimní stadion v Hodoníně. Obě zařízení doslova praskají ve švech.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Hodonínský kulturní dům je zavalen dary.

Článek

Do postižených oblastí z místa proudí doslova jedno auto za druhým napěchované vodami, potravinami, textilem, nebo hygienickými prostředky. Darů je tolik, že je nutné je překládat, aby je bylo kam dát. Na mnoha místech pomáhají studenti a skauti.

„V každé z obcí máme svého koordinátora, který nám telefonicky oznámí, co je na místě potřeba a my vše připravíme. Od rána jsme takto společně s humanitární pomocí vozili i dobrovolníky na práci, kteří se nám sami přišli nabídnout,“ řekla Právu koordinátorka pomoci Alena Truschingerová.

FOTO: Mikulčice a Lužice den poté. Lidé začali uklízet

Domácí

Zatímco jednou stranou kulturního domu se navážejí nové věci, na straně druhé se plní dodávky. Jde o hromady věcí, ve kterých je poměrně těžké se zorientovat.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Hodonínský kulturní dům je zavalen dary.

V sobotu odpoledne už nebyl zájem o oděvy, hračky pro děti a přikrývky. Naopak byl zájem o energetické nápoje, které potřebují lidé pracující na záchraně poškozených domů, dále o kšiltovky, chránící je proti úpalům, o opalovací krémy a repelenty. Hodí se i nářadí.

„Přišel k nám devadesátiletý dědeček, který nám přinesl své klasické nářadí s tím, že moc toho nemůže dát, ale jeho nářadí by se při opravách mohlo někde hodit.

Do terénu jsme posílali partu Angličanů. O neštěstí na Moravě se dověděli v Praze a přijeli pomoci. Lidé nám nosí i své zavařeniny, omalovánky a hračky pro děti. Jsme schopni dodat i kočárky,“ uvedla koordinátorka. K žádaným věcem patří stále více helmy, které scházejí téměř všude.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Neskutečná vlna solidarity. Nejen do kulturního domu lidé nosí vše, co by se mohlo v postižených oblastech hodit.

Podle Truschingerové bude stále větší zájem o věci typické pro stavebnictví, tedy hřebíky, desky a latě, střešní tašky, zednický materiál a nejrůznější plachty pro překrytí střech.

Záběry z dronu: Poškozené vesnice na jihu Moravy zmodraly

Domácí

Dárcům radí, aby sledovali internetové stránky hodonínského kulturního domu, kde je průběžně zveřejňováno, co přesně právě nyní v postižených obcích potřebují. Mezi pomocníky je tam skaut Jan Šebek z Prahy.

„Přijel jsem, aby pomohl našim kamarádům skautům na Moravě pomáhat tam, kde je třeba. Ani oni by nás nenechali na holičkách,“ uvedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám