Hlavní obsah

Hodiny posuneme o 60 minut dopředu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během noci ze soboty na neděli začne v Česku platit letní čas, hodiny tak posuneme ve 2:00 na 3:00. Noc bude tedy o hodinu kratší. I když se měl čas měnit ve státech Evropské unie naposledy již před lety, nakonec nás změna čeká ještě následující čtyři roky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Konec změny času plánovala Evropská unie po referendu už v roce 2019. Jednotlivé členské státy se ale nedokázaly dohodnout, který z časů by měl platit trvale – tedy jestli letní, nebo zimní. Konec střídání tak byl posunut až na loňský rok. Do toho ale přišel koronavirus, a tak byla otázka trvalé změny odsunuta na neurčito.

Česká vláda nicméně vloni v září schválila nařízení o tom, že letní čas se bude střídat se zimním dalších pět let, tedy až do roku 2026.

Zimní a letní čas se budou v Česku střídat dál jako dosud

Domácí

Standardní středoevropský čas, který se označuje jako zimní, se letos vrátí poslední říjnovou neděli (30. října). Tehdy přetočíme na hodinách ručičky o 60 minut zpět.

Letní čas budeme v roce 2023 používat od 26. března do 29. října, v roce 2024 od 31. března do 27. října, v roce 2025 od 30. března do 26. října a v roce 2026 od 29. března do 25. října. Poté vejde v platnost již pouze standardní středoevropský čas a přetáčení hodin bude konec.

Letní čas se zaváděl původně kvůli snížení spotřeby energie, aby denní režim lidí více odpovídal východu a západu Slunce. Experti ale dlouhodobě poukazovali na to, že časové posuny mají negativní vliv na lidské zdraví.

Anketa

Jaký čas preferujete?
Letní čas
36,9 %
Zimní čas
63,1 %
Celkem hlasovalo 3795 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám