Hlavní obsah

Hluk u Třemošné je v normě, přesto obec ochrání stěna

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třemošná
Aktualizováno

Měření hluku na v červnu otevřeném obchvatu Třemošné u Plzně ukázalo, že pravdu má investor, tedy Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Výsledky potvrdily, že hluk z frekventovaného mezinárodního tahu nepřesahuje povolené normy.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Obchvatu využije denně deset tisíc aut.

Článek

Majitelé rodinných domů poblíž silnice tvrdili opak a požadovali postavení protihlukové stěny. Ta se bude ale stavět stejně. Zaplatí jí obec Třemošná za finanční pomoci kraje. Ten pomoc přislíbil už v červenci, když spor mezi místními obyvateli a ŘSD vygradoval do předběžného opatření soudu, který nařídil uzavření obchvatu.

Toto nebezpečí padlo, až když zástupci kraje, obce Třemošná a ŘSD slíbili postavení zdi bez ohledu na to, jak měření dopadne.

„Limity nejsou překročeny ve dne ani v noci, v některých oblastech jsou ale téměř na hraně,“ sdělil ČTK hejtman Milan Chovanec (ČSSD). O dotaci na stavbu zdi budou krajští zastupitelé jednat tento čtvrtek.

Kraj slíbil uhradit 70 procent

Zhruba tři sta metrů dlouhá stěna by měla stát kolem tří miliónů korun, kraj přislíbil uhradit sedmdesát procent nákladů, zbytek má zaplatit obec.

„Přesné výsledky měření zatím neznám, o tom, zda se zeď bude stavět za naše peníze, musí napřed rozhodnout zastupitelé. Já osobně jsem pro,“ řekl Právu starosta Třemošné Jaromír Zeithaml (SNK - Třemošná 2010).

Projekt připravuje ŘSD, které by celou stavbu zaplatilo, jen pokud by měření prokázalo překračování limitů, což se nestalo. Stěna by mohla vyrůst do jara příštího roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám