Hlavní obsah

Hledaný chlapec ze Cvikova strávil celou noc venku, zlomil si ruku a nohu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cvikov

„Pohřešovaný chlapec byl vypátrán.“ Stručným sdělením policie skončilo pátrání po třináctiletém ukrajinském chlapci ze Cvikova na Českolipsku. Chlapec ve čtvrtek utekl z domu a noc strávil venku. V pátek ho náhodou nalezl muž, který šel na procházku k vyhlídce Švýcárna a všiml si tam jeho červené bundy. Okolnosti útěku Novinkám přiblížila chlapcova učitelka.

Foto: Archiv rodiny ztraceného chlapce

Chlapec ze Cvikova už je opět s rodinou

Článek

Chlapec z domu utekl ve čtvrtek po poledni. Tři hodiny nato ho začala hledat policie. Do pátrání se zapojily pořádkové i dopravní hlídky, kriminalisté, hasiči i strážníci ze Cvikova a pátrali také lidé z ukrajinské komunity.

„Ptala jsem se dětí ze třídy, co by dělaly ony, kdyby utekly z domu. Všichni říkaly, že by se někde schovaly, ne že by někam odjely. Věřila jsem proto, že bude tady někde v okolí. Už proto, že to nikde jinde nezná, snad jen v Liberci, kam s rodiči jezdili,“ řekla Novinkám učitelka místní základní školy Petra Stránská, která je díky znalosti ruštiny s ukrajinskými rodinami v bližším kontaktu už od doby, kdy do malého 4,5tisícového města na Českolipsku zamířily po začátku ruské agrese první desítky uprchlíků.

Psychická zátěž na děti z Ukrajiny je podle ní enormní. Chlapec pochází z Chersonu, odkud s celou rodinou prchali celý týden. Nyní chodí do české školy a odpoledne, místo aby odpočíval nebo si šel hrát s vrstevníky, se účastní on-line školy z Ukrajiny.

Policie našla ukrajinského chlapce ze Cvikova

Krimi

„Pak stačí, že se nepohodne doma, maminka mu vzala mobil, aby se učil, a přijde zkrat. A on uteče. Bez čepice, bez rukavic, ale naštěstí si vzal teplou bundu a také už nejsou takové mrazy jako před několika dny,“ dodala učitelka.

Bál se domnělých pronásledovatelů

Co musel chlapec na svém útěku prožít, si lze jen představovat. Podle učitelky, která s hochem mluvila, se v noci jeho strach ještě znásobil, protože měl pocit, že ho někdo pronásleduje. Chlapec začal utíkat, chtěl domů, ale upadl a zlomil si ruku a nohu.

Je přitom pravděpodobné, že domnělým pronásledovatelem byli lidé, kteří ho zrovna hledali. Až do deseti hodin do večera po něm pátral například i cvikovský farář Rudolf Repka, hledali ho i jeho spolužáci. „Vydali se na místa, kam chodívali. Hledali ho celý čtvrtek odpoledne, ale i v pátek ráno,“ dodala Petra Stránská, která chlapce po jeho nalezení doprovodila i do nemocnice.

„Mluvila jsem s ním, uklidňovala ho. Poslali jsme hned fotografii mamince, že se našel. Stěžoval si na bolest ruky, ale kupodivu nebyl promrzlý. Asi jsou ukrajinské děti po tom všem, co už zažily, odolnější,“ dodala už s úsměvem Stránská.

Muž se ztratil na houbách. Po dvou dnech ho v lesích na Chomutovsku vyčenichal pes

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám