Hlavní obsah

Hledač objevil na poli u Roudnice poklad se stříbrnými mincemi

– Roudnice nad Labem
Právo, Aleš Pelikán

Nález, který se poštěstí amatérským hledačům s detektory jen zřídkakdy, se povedl Miroslavu Bartošovi na poli u Roudnice nad Labem. Objevil celkem 1310 mimo jiné i stříbrných mincí z první poloviny 15. století. Mince už mají archeologové, rádi by je vystavili v roudnickém Podřipském muzeu.

Foto: Aleš Pelikán

Poklad tvořily převážně takzvané fenikové mince a svatováclavské groše z 15. století

Článek

„První pocit byl šok a radost. Člověk si říká, tohle bych chtěl jednou najít, a dělá si legraci, že jede hledat poklad. Stalo se ale, že jsme poklad opravdu našli, takže je to velká radost,“ řekl nálezce.

Poklad byl původně ukryt v keramické nádobě zhruba 30 centimetrů pod povrchem a byl poničen orbou. „Detektor zaznamenal zvuk, začal jsem kopat díru. Pak jsem znovu kopnul a objevil se depot. Pár mincí na povrchu bylo zelených, když se vyndaval zbytek, ukazovalo se celé množství,“ popsal Bartoš s tím, že jde samozřejmě o jeho největší nález v životě.

Foto: Aleš Pelikán

Některé mince byly zcela zoxidované

Protože se nález povedl až navečer a hrozilo, že místo na poli zemědělci zaorají, nálezci celý poklad vyzvedli a až později informovali archeology. Ti jejich postup ocenili. „Chci vyzdvihnout přístup nálezců, protože známe případy, že podobné nálezy často končí například v zahraničí,“ uvedl ředitel a archeolog Podřipského muzea Martin Trefný.

Poklad mohly tvořit tehdejší rodinné úspory, stovky mincí jsou drobné „fenikové“, mezi nimi je ale i značné množství stříbrných pražských grošů z první poloviny 15. století či mince míšeňské a bavorské ražby. „Význam je v tom, že se archeologové nesetkávají každý den s takovýmto nálezem. Na území Roudnice byl podobný nález učiněn naposledy v roce 1878,“ uvedl Trefný.

Foto: Aleš Pelikán

Nálezce pokladu Miroslav Bartoš (vpravo) a Milan Sýkora z archeologického ústavu v Mostě

Archeologové nejprve musí nález zabezpečit, to znamená konzervaci mincí. „Pak budeme řešit odhadní cenu, kterou musí určit znalec z oboru numismatiky. Až budeme znát cenu, tak z ní bude odvozeno nálezné,“ uvedl Trefný.

Nalezený poklad patří Ústeckému kraji, Podřipské muzeum s ním řeší jeho pozdější umístění. „Byli bychom velice rádi, aby byl depot vystaven v Podřipském muzeu,“ dodal Trefný s tím, že muzeum by pokladu uzpůsobilo část expozice a byl by jejím hlavním bodem.

Foto: Aleš Pelikán

Poklad tvořily převážně takzvané fenikové mince a svatováclavské groše z 15. století

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám