Hlavní obsah

Hladiny rozvodněných řek pozvolna klesají

Aktualizováno

Během čtvrtečního rána hladiny řek převážně stagnovaly nebo klesaly. Kolem 06:00 platil podle webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) na šesti místech druhý stupeň povodňové aktivity, tedy pohotovost, na několika desítkách toků byl první stupeň, neboli bdělost. Třetí stupeň byl na řece Svratce v Borovnici na Vysočině.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Řeka Svratka u Sedliště na Žďársku dosáhla ve středu třetího stupně povodňové aktivity.

Článek

Pohotovost platila ráno na Jizeře v Bakově nad Jizerou na Mladoboleslavsku, na Libuňce v Pelešanech na Semilsku, na řece Dědině v Mitrově, na Tiché Orlici v Čermné nad Orlicí v Královéhradeckém kraji, na druhém stupni byla i Sázava v Kácově ve Středočeském kraji a Morava v Moravičanech na Šumpersku. Podle vodohospodářů se ale i situace na těchto místech pomalu zlepšuje.

Třetí povodňový stupeň stále platí na řece Svratce v Borovnici na Vysočině. Tok řeky v tomto úseku od středy blokují ledové kry. Smědá na Frýdlantsku, kde byla ve středu ráno situace nejvážnější, se už podle informací z Českého hydrometeorologického úřadu vrátila do normálu.

Brzy ráno se průměrné teploty na území republiky pohybovaly od čtyř do devíti stupňů, na odpoledne ČHMÚ předpovídá až 15 stupňů. Jen ojediněle má slabě pršet nebo mrholit.

Meteorologové v uplynulých dnech varovali před tím, že tající sníh a déšť opět zvednou hladiny řek. Upozorňovali na to, že problémy může znovu působit nahromaděný led, který hlavně o víkendu blokoval koryta, bránil průtoku, a hrozil tak zaplavením přilehlých oblastí.[celá zpráva]

Ve středu hladiny některých řek stouply až na nejvyšší povodňový stupeň, který znamená ohrožení. Až do čtvrtečního poledne platí varování ČHMÚ - povodňová pohotovost pro Ústecký a Liberecký kraj, pro několik dalších regionů bdělost.

Reklama

Výběr článků

Načítám