Hlavní obsah

Lidovci už se Zemanem nepočítají, Hladík bude zatím náměstkem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vicepremiér a šéf lidovců Marian Jurečka (KDU-ČSL) jmenuje v pondělí Petra Hladíka náměstkem ministerstva pro životní prostředí. Ke kroku se uchýlil poté, co Hladíka prezident Miloš Zeman odmítl jmenovat do funkce šéfa resortu.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Petr Hladík po setkání s Milošem Zemanem

Článek

„Postup prezidenta považuje celostátní výbor KDU-ČSL za protiústavní a i nadále podporuje Hladíka na resort ministerstva životního prostředí,“ oznámil v pátek na tiskové konferenci šéf strany Jurečka.

Doplnil, že vzhledem k tomu, že nový prezident se chopí moci za osm týdnů, jmenuje do té doby Hladíka svým náměstkem. „Aby se mohl naplno věnovat agendě ministerstva,“ vysvětlil s tím, že věří, že se po nástupu nového prezidenta stane Hladík ministrem.

„Budu nadále ministrem, ale Petr Hladík bude mít přístup na jednání výborů Sněmovny, Senátu, na jednání vlády, bude plně vtažen do agendy ministerstva,“ přiblížil s tím, že krok konzultoval již s premiérem Petrem Fialou (ODS).

Hladík pak označil situaci za netypickou. „Rozhodnutí (prezidenta) není v souladu s Ústavou,“ zdůraznil. A poděkoval také celostátnímu výboru za jeho podporu.

Místo ministra životního prostředí se uvolnilo počátkem října, když ze zdravotních důvodů na funkci rezignovala Anna Hubáčková (KDU-ČSL). Lidovci následně jako kandidáta zvolili Hladíka, v té době ovšem policie začala řešit brněnskou kauzu přidělování městských bytů a zasahovala také v Hladíkově kanceláři. Z ničeho obviněn nebyl, věc však musel vysvětlovat spolustraníkům.

Funkce se kvůli nejasnostem dočasně ujal vicepremiér Marian Jurečka. Premiér Petr Fiala navrhl Zemanovi jmenování Hladíka minulý týden.

Kandidát na ministra Hladík: Na privatizaci brněnských bytů jsem se neobohatil

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám