Hlavní obsah

Herman: Restituce byly uzavřená kapitola už před touto vládou

Církevní restituce prohlásil ve čtvrtek ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) na dotaz Práva za „kapitolu uzavřenou před mandátem této vlády“. Za nejdůležitější považuje transparentnost celého procesu, na čemž chce úřad spolupracovat.

Foto: Petr Horník, Právo

Daniel Herman

Článek

Řekl to při představení svého týmu. Šéfem jeho poradců bude bývalý ministr kultury Jaromír Talíř (KDU-ČSL). Zástupcem poradců je hudebník, výtvarník a pedagog prof. Vladimír Franz, podle ministra doporučený hnutím ANO, který se kromě rady, že „nic se nejí tak horké, jak se uvaří“, hodlá věnovat ohrožené existenci Činoherního studia v Ústí nad Labem.

První náměstkyně Kateřina Kalistová (za ČSSD) za jednu z priorit označila zákon o veřejnoprávních institucích, který by měl zamezit „politickým“ rozhodnutím ve vedení příspěvkových organizací.

Jde o dopracování staršího návrhu, který by podle jejích slov měl zrušit pravomoc politického vlivu ministra, a o vedení těchto organizací, jako je třeba Národní divadlo, by měla rozhodovat správní rada.

Ředitel odboru interního auditu a kontroly Miroslav Leixner řekl na dotaz Práva, že by chtěl kromě mnoha auditů provázat resortní protikorupční program se zájmem celé vlády, která tuto oblast považuje za svou prioritu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám