Hlavní obsah

Herec Martin Dejdar o náladě ve společnosti: Mám jasno, budu volit Zemana

Právo, Marie Königová

Herec Martin Dejdar v rozhovoru pro Právo mluvil o svém pohledu na současnou politickou situaci. Řekl, že v přímé volbě prezidenta dá hlas Miloši Zemanovi.

Foto: Profimedia.cz

Martin Dejdar

Článek

Podle nedávného průzkumu veřejného mínění je spokojeno s politickou situací jen osm procent občanů, zbytek je nespokojených. Kam byste se zařadil vy?

Odpovědět kategoricky je v současné době skoro nemožné. Podle všeho je momentální situace od roku 1989 asi nejhorší. Možná to muselo přijít. Vládě její postavení nezávidím. Není v tom ale sama. To, kam jsme to dopracovali, není otázka dvou let. To je otázka vlád za celých dvacet let. Nedá se říci, že za to může tato poslední. Jde o kolektivní vinu.

Jak vnímáte to, že po 23 letech zase lidé 17. listopadu cinkali klíči na Václavském náměstí proti vládě?

Pro některé to je ideální datum ke zneužití.

V čem vidíte největší posun za oněch 23 let?

Základní je to, že máme demokracii, že žijeme ve svobodě. Že se každý může rozhodnout, kde bude žít. Do jaké školy bude chodit. Že můžete říkat, co si myslíte. Že můžete číst, co chcete, poslouchat, dívat se, na co chcete, a třeba i cestovat, kam chcete. To jsou základní hodnoty. To není o mandarinkách na Vánoce.

Může být tato změna podle vás něčím ohrožena?

Česká mentalita je zvláštní tím, že zapomínáme. Na to, jak se žilo. Jen ta zrůdnost, že lidé museli jinak mluvit doma, jinak v práci. To je pokřivení charakterů a myšlení. V tom je základ. Materiální věci jsou jinde. To se nedá slučovat.

V prezidentských volbách půjde o vítěze. Už máte jasno, koho budete volit?

Jsem volič a jasno mám. Budu volit Miloše Zemana.

Podle čeho jste se rozhodoval? Vy, člověk, který se netají svými pravicovými názory?

I když jsem pravičák, mám mezi levicovými lidmi osobnosti, kterých si vážím. Třeba Pavel Dostál byl podle mě nejlepší ministr kultury, jakého jsme měli. Výborný člověk, chytrý, inteligentní. A rád jsem se díval na debaty Václava Klause s Milošem Zemanem. Bylo to chytré, zábavné, o něčem. Byly v tom i emoce. To dnes není. A od pana Zemana si jako člověk od kumštu slibuji, že bude trochu legrace.

Blíží se konec éry Václava Klause. Jaký byl podle vás prezident?

Já myslím, že dobrý a prozíravý. Byl jsem jeden z prvních, kdo řekl, že na Hradě by měl být právě on. Kdyby ho teď nahradil pan Zeman, tak i on je velký muž české politiky. Oba dva byli ještě spolu s Václavem Havlem osobnosti, které ovlivňovaly začátek nové české politiky. V tuto chvíli mezi kandidáty na prezidenta nevidím žádného tak velkého, schopného a zkušeného politika, který by mohl přijít do parlamentu a nenechat si věšet bulíky na nos.

Závod o Hrad na Stream.cz

Závod o Hrad je produkčně nejnáročnější pořad Stream.cz v tomto roce. Redakce oslovila všechny prezidentské kandidáty s jedinou podmínkou, aby si vybrali libovolnou sportovní aktivitu, kterou by předvedli před kamerou. Ve hře byly i šipky, šachy či bowling. Díly seriálu: Tenis s Přemyslem Sobotkou, Fotbal s Jiřím Dienstbierem a Rallye s Janou Bobošíkovou.

Celý rozhovor s Martinem Dejdarem si můžete přečíst v pátečním Právu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám