Hlavní obsah

Ukřičenou havraní kolonii vyhánějí z Tábora sokolníci s káňaty

Právo, kan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tábor

Město Tábor začalo v pátek ráno s plašením hlučných havranů za pomoci káňat. V České republice jde o první město, kde se k takovému kroku uchýlili. Na tamní Pražské sídliště přijeli ráno dva sokolníci, kteří dravce vypustili.

Plašení havranů v TábořeVideo: Novinky

 
Článek

„Připravena mají až čtyři káňata, která použijí podle toho, jak se bude situace vyvíjet. Plašení poběží i přes víkend,“ uvedl Jiří Rozum z táborského odboru životního prostředí.

Aby mohlo město neobvyklý postup použít, museli táborští radní požádat o souhlas státní správu.

„Zatím nelze předjímat, zda se plašení havranů osvědčí. Prakticky nikdo nemá s podobným krokem zkušenosti. Tábor je první samosprávou, která se o to pokusí,“ uvedl Luboš Dvořák z táborské radnice s tím, že ve městě žije asi dvě stě párů havranů.

Tábor marně bojuje s kolonií havranů, ptáci porušují hlukové limity

Domácí

Káňata mají havrany plašit minimálně dva týdny. „Káně Harrisovo je asi jediným druhem, který je schopen účinně havrana zaplašit a je schopen operovat v zastavěném území,“ dodal Dvořák.

Kolonie havranů obtěžuje obyvatele Tábora řadu měsíců především hlukem, který ptáci vydávají. Ten odborníci označili za nadlimitní. Zda se podaří havrany z táborského sídliště vyhnat, ukážou následující dny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám