Hlavní obsah

Havlíček: Všechny dokumenty k Dukovanům teď nikomu nedáme

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyři uchazeči o stavbu nového jaderného bloku v Dukovanech, které má ČEZ před vypsáním tendru oslovit s bezpečnostním dotazníkem, nedostanou kompletní dokumentaci. Právu to řekl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Samotný tendr pak podle něj může být delší než půl roku. Před poskytnutím všech dokumentů i zkrácením doby soutěže na půl roku varoval odvolaný vládní zmocněnec pro jadernou energetiku Jaroslav Míl.

Foto: ČTK

Karel Havlíček na tiskové konferenci

Článek

„ČEZ nemůže poslat kompletní dokumentaci, a nikdy se neříkalo nic o tom, že bude nyní uchazečům poskytnuta. Vždy se hovořilo o tom, že to bude jen ta nezbytně nutná k tomu, aby byli schopni dát odpovědi na to, co bude v bezpečnostních požadavcích,“ řekl Právu Havlíček.

O délce rozhodne ČEZ

Doplnil, že první část dokumentace už uchazeči dostali na podzim, je čistě technického charakteru a není na ní nic extra tajného. „Disponují jí lidé v ČEZ, na ministerstvu průmyslu a obchodu, mají k ní přístup poslanci, senátoři a tak dále,“ prohlásil ministr.

Odvolaný zmocněnec pro jadernou energetiku Míl: O svém konci jsem se dozvěděl z televize

Domácí

Havlíček se také vymezil vůči varováním Míla, že tendr bude vzhledem k bezpečnostnímu prověření „v předkole“ trvat jen šest namísto plánovaných dvanácti měsíců. To by podle Míla nestačilo na uzavření dohod s českými firmami. Havlíček řekl, že se rozhodne ČEZ.

„ČEZ musí přijít s tím, jestli na to dá dalších šest měsíců, nebo osm či deset. To je technická záležitost a záleží to do jisté míry i na dohodě ČEZ s potenciálními uchazeči,“ uvedl ministr.

Uchazeči, tedy francouzská EDF, severoamerický Westinghouse, jihokorejská KHNP a ruský Rosatom, si podle něho už teď mohou s českými dodavateli a subdodavateli dojednávat obchodní vztahy, byť předběžně.

Senát nechce, aby vláda zvala čínské a ruské firmy do tendru na Dukovany

Domácí

Oslovení Rosatomu zůstává trnem v oku části opozice, která vidí v odvolání Míla další krok k účasti ruské firmy v tendru. Šéf ODS Petr Fiala prohlásil, že je podezřelé a nedůvěryhodné. Senát ve středu vládu vyzval, aby po nepřizvání čínské CGN upustila i od pozvánky pro ruský podnik.

Kritici poukazují, že Havlíček v podstatě už rozjíždí tendr. Podle ministra je to nesmysl. „Tendr je zahájen, jak vyplývá ze smluv mezi státem a ČEZ, na základě toho, že ČEZ vyzývá oficiálním způsobem k účasti v tendru. A tomu musí předcházet, že vláda dává potvrzení, že byly naplněny bezpečnostní požadavky státu. Ani jedno z toho nenastalo,“ prohlásil Havlíček.

Odvolání Míla je podezřelé, namístě je konec Havlíčka, zní z opozice

Domácí

Míla, který Právu řekl, že se o svém odvolání dozvěděl z televize, vláda podle Havlíčka informovala prostřednictvím e-mailu. Havlíček zprvu za důvod odvolání označil nedostačující bezpečnostní prověrku. Právu ve středu sdělil, že důvodů bylo víc.

„Prověrka nebyla jediná věc. Agenda se rozšiřuje, intenzivně se vyjednává s Evropskou komisí, kde jsem nebyl úplně spokojen s výsledky v posledních týdnech,“ prohlásil.

Odpovědnost podle Havlíčka musí převzít jeho resort. „To je ten hlavní důvod,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám