Hlavní obsah

Havla dosadila Moskva, vypráví na nahrávce Babiš Přibilovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Další nahrávka, kterou na internetu zveřejnil twitterový účet pod jménem Julius Šuman, obsahuje opět rozhovor Andreje Babiše s novinářem Markem Přibilem. Tématem debaty jsou v tomto případě události listopadu 1989 a role některých aktérů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Andrej Babiš na tiskové konferenci ANO k nahrávkám

Článek

Babiš autenticitu nahrávky nepotvrdil ani nevyvrátil. „Nechci to vůbec komentovat,” řekl Novinkám.

Babiš na tříminutové nahrávce hovoří o tom, že filmový režisér a první polistopadový šéf komunistů Jiří Svoboda měl v březnu 1989 v Moskvě zjišťovat, kdo by mohl nahradit v čele státu Gustáva Husáka.

„On šel do Moskvy, tam se potkal s nějakým šíleným kápem a lobboval za (Lubomíra) Štrougala,” zmínil Babiš jméno dlouholetého komunistického premiéra, který byl v roce 1988 coby stoupenec reforem uvnitř KSČ odstaven.

„A ten Rusák mu říká: 'Václav Havel',” dodal Babiš s tím, že tento člověk měl údajně půl roku před listopadem informace o dalším vývoji v Československu. „Jste ho nakoupili, to je dobrý,” měl údajně odvětit Svoboda.

Reakce režiséra Jiřího Svobody
„Jsem pobaven. Vůbec nechápu, proč by se měl někdo bavit tajně o zákulisí listopadu roku 1989, když vše bylo řečeno v knize, kterou napsala paní Eva Kantůrková a jmenuje se Tajemství sametu: (o zákulisí převratu 1989 s režisérem Jiřím Svobodou). Tam jsem veřejně řekl vše, a kdo chtěl, knihu si mohl koupit. To, co se povídá na té nahrávce, je trochu zkreslené. Například jsem nikdy neřekl, že Havel byl koupený.“

Babiš následně poněkud zmatečně hovoří v nahrávce i o  (Radmile) „Kleslové, která byla  v rozvědce”.  Někdejší politička ČSSD se později stala místopředsedkyní ANO. Kleslová na dotaz Novinek uvedla, že nahrávku neslyšela.

Babiš rozvíjí teorii i o Havlovi a StB s tím, že „Havel se vymknul”. Připomíná i to, že Havel byl 29. prosince 1989 československým prezidentem zvolen jednomyslně hlasy komunistických zákonodárců.

Zmiňuje údajnou dohodu na tom, že Havel bude zvolen za předpokladu nezrušení KSČ. „Tak nech dou do p..., pravda a láska,” vyložil šéf ANO svůj pohled na Havlovo „pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí”.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám