Hlavní obsah

Hasička zachránila v pardubickém obchodě život malému chlapci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se Gabriela Jeřábková, profesionální hasička z Pardubic, vydala v sobotu nakupovat, netušila, jak dramatické to bude. Díky své pohotovosti zachránila v jednom z obchodních center v krajském městě život malému chlapci.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Byla jsem nakupovat, když jsme si s kamarádkou povšimly, že paní o kousek dál křičí: Help, help. Ihned jsem přiskočila. Chlapec vůbec nereagoval, položila jsem ho na zem, nedýchal a už mu začaly modrat rty,“ popsala v pondělí vteřiny záchrany Gabriela Jeřábková z pracoviště prevence, ochrany obyvatelstva a krizového řízení HZS územního odboru Pardubice. Ihned z chlapce strhla několik vrstev oblečení a započala se záchranou.

„Po chvíli již spontánně dýchal, položila jsem ho na bok. Jiný nakupující muž přivolal záchranku. Jelikož jsem měla nákup za pokladnou, řekla jsem, ať jdou naproti právě přijíždějící posádce záchranné služby, a vrátila se do obchodu. Jsem ráda, že je chlapec v pořádku,“ uzavřela napjaté okamžiky záchrany Gabriela.

Dítě bylo převezeno do nemocnice s horečkou 40 stupňů. Jeho věk záchranáři neuvedli, sdělili pouze, že bylo předškolního věku.

„Horečka dráždí mozek, který vysílá informaci nervům a svalům, svaly se pak nepřirozeně napínají a stahují a dochází k febrilní křeči. Při záchvatu dítě může upadnout až do bezvědomí a může dojít k poruchám dýchání,“ vysvětlila Alena Kisiala, mluvčí Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje.

Rodinná tragédie. V pražském parku našli tři mrtvé, po smrti je i dítě

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám