Hlavní obsah

Hasiči ukázali video z likvidace hnízda sršní asijských v Plzni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Pomocí výškové techniky a s pilou v pondělí hasiči likvidovali hnízdo asijských sršní v Plzni. Invazivní hmyz, který zabíjí včely a jehož výskyt přírodovědci zaznamenali v Česku poprvé, se zabydlel na samém vrcholu stromu. Hasiči při likvidaci použili také plyn.

Likvidace hnízda sršní asijskýchVideo: HZS Plzeňského kraje

 
Článek

O samotném zásahu v plzeňské části Skvrňany informovali již během pondělního odpoledne, později ukázali i videozáznam.

Hnízdo bylo ve výšce zhruba patnácti metrů. Hasiči se k obydlí hmyzu, jež tvarem vzdáleně připomínalo větší ragbyový míč, přiblížili na výsuvném žebříku. Před samotným odstraněním na hnízdo nejprve vypustili plyn.

„Použitý insekticid je běžně k dostání v drogeriích či hobbymarketech,“ zmínil mluvčí hasičů Petr Poncar s tím, že při zásahu spolupracovali i s Agenturou ochrany přírody a Západočeským muzeem.

V Česku je první potvrzený výskyt sršně asijské

Domácí

„Sršně jsme zlikvidovali kontaktním insekticidem a následně jsme hnízdo odřízli i s částí větve a předali pracovníkům muzea,“ doplnil Poncar.

Komplikací pro hasiče při použití výškové techniky bylo, že se daný strom nachází ve svahu, a také, že silně pršelo. Se samotným hmyzem větší starosti neměli.

„Při našem zásahu se hmyz choval stejně jako sršeň obecná, totiž nevykazoval zvýšenou agresivitu,“ popsal mluvčí.

Foto: HZS Plzeňského kraje

Hasiči použili při likvidaci hnízda také běžně dostupný insekticid

Hnízdo našli přírodovědci už v neděli. Dostali se k němu tak, že několik odchycených jedinců nakrmili a postupně je vypouštěli.

Sršně si totiž potravu obvykle přenášejí do hnízda, což se potvrdilo, a hmyz k němu odborníky vzápětí přivedl.

Sršně obecně jsou dravci hmyzí říše a jsou lidem i užitečné, například tím, že likvidují larvy různých hmyzích škůdců, mimo jiné much či komárů. Asijské sršně jsou ale invazivní druh, jenž útočí na včely, což se podle odborníků může neblaze projevit v místních ekosystémech.

Agresivní sršni v Brně pobodali 14 dětí

Krimi

Vědci z Univerzity Palackého v Olomouci vytvořili unikátní počítačový model šíření tohoto predátora, který ukázal na ohrožení včelstev zejména na západě Česka. Sršním podle všeho vyhovují teplotně a srážkově stálejší oblasti. Vědcům při mapování jejich výskytu může pomoci i veřejnost, když místo nahlásí a pošle fotografie.

Sršně útočící na včely představují ohrožení i pro člověka. Na opylování jsou totiž kriticky závislé mnohé druhy rostlin, které bez včelích opylovačů vytvoří mnohdy jen desetinu či ještě méně plodů a semen. Přírodovědci v posledních letech varují před vymíráním včelstev i vlivem znečištění životního prostředí, což by mohlo mít v přírodě fatální následky.

Foto: HZS Plzeňského kraje

Likvidace hnízda sršní asijských

Světový den včel připomněl nezastupitelný význam včelařství pro zemědělský průmysl

Vaše zprávy

Reklama

Výběr článků

Načítám