Hlavní obsah

Hašek je lhář a měl by odejít, zaznívá z jihomoravské ČSSD

Právo, Jan Trojan, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Tvrdou kritiku i rozpaky vzbuzuje mezi členy ČSSD v Jihomoravském kraji dění ve vedení jejich strany. Jednoznačně tvrdé stanovisko Právu sdělil místopředseda krajského výkonného výboru Ivan Ohlídal. Podle něj je Hašek lhář a měl by odejít. Za Sobotkou stojí moravskoslezská ČSSD.

Foto: Jan Handrejch, Právo

První místopředseda ČSSD Michal Hašek

Článek

„Michal Hašek je jednoznačně lhář, otevřeně lhal spolustraníkům i veřejnosti. Společně s Romanem Onderkou, Jeronýmem Tejcem a s dalšími zavinil krizi v sociální demokracii, společenskou krizi při sestavování vlády a možná to vše způsobí i problémy při sestavování státního rozpočtu. Hašek i se svými kolegy by měli za svoji pučistickou činnost odejít ze všech funkcí i z ČSSD. Pokud se jich strana nezbaví, nemůže se vrátit do svých pozic. Věřím, že členská základna přispěje k jejich odchodu,“ řekl.

Lubomír Toufar, starosta Blanska a člen ústředního výkonného výboru, kritizuje účastníky sobotní utajované schůzky u prezidenta Miloše Zemana. Podle něj byla schůzka důsledkem nezralosti jejích účastníků-členů soc. dem., včetně místopředsedy ČSSD a plzeňského hejtmana Milana Chovance, jenž o schůzce jako první informoval.

Nezvládli to

„Nevím, co je k tomu vedlo, byl to špatný krok. Nezvládli situaci, zachovali se neférově vůči členům své strany,“ říká Toufar. On sám by v takové situaci skončil ve stranických i veřejných funkcích. Na přímou otázku, zda by měl podle něj odstoupit i hejtman Hašek, odpověděl kladně. Nepříjemné mediální dění kolem ČSSD mu připomíná dobu, kdy Stanislav Gross vysvětloval původ svého rychle nabytého majetku.

Střízlivěji hodnotili situaci krajský radní za soc. dem. Marek Šlapal a předseda okresního výkonného výboru Brno-venkov Zdeněk Dufek. „Je to klasická situace, dva se perou, ale spor se musí vyřešit v rámci demokratického procesu. Celou kauzu kolem pana Sobotky znám jen z médií, jsem teď na horách. Vím, že dělení soc. dem. na dva tábory je mediálně zajímavé, ale skutečnost bude prostší.

Členská základna už nasadí lídrům opratě a horké hlavy se zchladí,“ vzkázal z Orlických hor Šlapal.

Moravskoslezská ČSSD stojí za Sobotkou

Podporu předsedovi strany vyjádřili ve středu vpodvečer členové moravskoslezského Krajského výkonného výboru ČSSD. Podle místopředsedy strany Lubomíra Zaorálka přijaly špičky sociální demokracie v Moravskoslezském kraji tři usnesení.

„KVV vyslovuje plnou podporu Bohuslavu Sobotkovi jako předsedovi strany, iniciátoři výzvy k rezignaci předsedy strany mají vyvodit osobní zodpovědnost z toho, jaké důsledky má jejich návrh pro sociální demokracii a jak to poškodilo postavení a obraz ČSSD a vyzývá poslanecký klub ČSSD k jednotě a podpoře předsedy Sobotky,“ sdělil Zaorálek.

KVV jednoznačně odmítl myšlenku mimořádného sjezdu. „Teď je třeba, aby se sociální demokracie věnovala ustavení vlády a naplňování programu, není čas na další konference a sjezdy,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám