Hlavní obsah

Harampádí a nářadí v rukou dětí. V Říčanech vzniklo tvořivé hřiště

Novinky, khl, Natálie Lošková

V Říčanech u Prahy se otevřelo dětské hřiště založené na konceptu Adventure Playground, které má rozvíjet dětskou fantazii, samostatnost i schopnosti ruční práce. Namísto klasických houpaček a klouzaček na něm děti naleznou například stavební materiál nebo staré kusy elektroniky, které mohou používat podle libosti. Hřiště primárně slouží pro příměstský tábor, o víkendech ale bude otevřeno veřejnosti.

Na hřišti v Říčanech si mohou děti hrát s odpadky i nářadímVideo: Novinky

 
Článek

„Děti mají k dispozici například dřevěné palety či prkna, ze kterých různě řežou a staví dům. Navezli jsme sem různé věci, skoro by se dalo říct až harampádí. Staré pneumatiky, kuchyňskou linku, nefunkční elektroniku, různé roury, provazy. V podstatě cokoli, z čeho se dá tvořit,“ vyjmenovává lektorka Carolina Sidonová z Muzea Říčany, které tvořivé hřiště vytvořilo.

„Koncept je založený na tom, že je vytvořen prostor, kde takzvaně vládnou děti. Stanovují si pravidla a hlavně mají prostor pro realizaci vlastních nápadů. Mohou stavět, mohou si hrát a tvořit si svůj vlastní svět,“ doplňuje Sidonová.

Děti také dostanou do rukou různé nářadí pro práci, jako jsou vrtačky, pily nebo kladiva. Nejprve se ale musí seznámit s bezpečnostními pravidly. „Jsou pravidla, která děti dodržují. Na začátku také projdou kurzem bezpečnosti práce,“ komentuje bezpečnost druhá lektorka Petra Skřivánková.

Foto: Novinky

Na hřišti se mohou děti naučit i truhlářské práce.

Dospělý dozor pak děti opravuje, jak nástroje správně držet. Přitom jim ale dává i určitou zodpovědnost. „Nestojíme jim pořád za zády a neopravujeme je, aby si mohly samy zkusit, jak co funguje a jaký je bezpečný způsob,“ říká Skřivánková.

Děti se podle ní naučí bezpečnost a pravidla řídit samy. „Děti to strašně baví, je to pro ně zážitek a vědí, že kdyby nedodržovaly pravidla, nebudeme jim nástroje dávat,“ popisuje dále Skřivánková, která nechává na hřišti hrát i svého syna.

„Včera jsme tady montovali celou kuchyňku. Museli jsme vymyslet, jak to dát dohromady. Všechno jsme to sešroubovali, aby to na děti nespadlo a bylo to bezpečné. Občas se nám to nepovedlo, ale nakonec to nějak vzniklo,“ řekla jedna z účastnic tábora.

Foto: Novinky

Matyáš Řezba se svými kamarády staví na říčanském hřišti už několik dní domeček z palet.

Místo houpaček a skluzavek kladivo a hřebíky

Bezpečnostní rizika jsou podle organizátorů vyvážená vzdělávacím přínosem. „Kluci tu staví věž. Udělali různé vzpěry, aby jim to nepadalo. Aniž bychom jim říkali, aby zkusili, jestli je to stabilní. Děti si na to vlastně přicházejí samy, což je fantastické, protože se tím strašně moc naučí, od fyziky až po řemeslné dovednosti,“ říká s nadšením Skřivánková.

S tím souhlasí i děti. „Už tři dny stavíme domeček z palet, má dvě patra, a dokonce i schránky, ale pošta nám do něj zatím nechodí,“ řekl s úsměvem Matyáš Řezba, který na tvořivém hřišti pracuje už několik dní. O bezpečnost domečku se nebojí. „My to umíme. Taky jsme domeček vyztužili natolik, že prostě nespadne,“ sdílí svoji jistotu.

Tvořivá dětská hřiště představují podle organizátorů protipól k současným hřištím, která jsou svázána zákony, normami a metodickými pokyny. Moderní hřiště podle nich působí velmi dokonale, ale děti na nich mají jen omezené možnosti vyžití, která jsou navíc předem nastavena jejich dospělými tvůrci.

Foto: Novinky

K dispozici mají děti staré pneumatiky, roury, provazy i nefunkční elektroniku.

Novinka, která ve světě funguje

S konceptem Adventure Playground přišel dánský zahradní architekt Carl Sørensen. Ten si všiml, že si děti v Kodani hrály během druhé světové války raději na opuštěných a vybombardovaných pozemcích než na dobře vybavených asfaltových hřištích, která pro ně byla postavena.

Hřiště si v prostorách říčanské hájovny budou moct vyzkoušet i všichni návštěvníci, a to tento a příští víkend. Ve všední dny je k dispozici pouze příměstskému táboru.

Otevírací doba tvořivého hřiště v Říčanech u Prahy
3. 8. - 21. 8.Po – PáPříměstský táborŘíčanská hájovna
8. 8. - 9. 8.So a Ne10:00–18:00
15. 8. - 16. 8.So a Ne10:00–18:00

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám