Hlavní obsah

Happening: Jezdit autem ve smogu není sexy

Právo, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Bezohledný řidič nemusí být jen ten, který nedbá na své okolí na silnici. Podle mínění aktivistů, kteří u pražské magistrály uspořádali v úterý dopoledne smogový dýchánek, je to však i řidič, který se za smogové situace vozí autem, i když může využít MHD.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Dýchánek uspořádalo sdružení Asistence, na lávku přes Nuselský most pověsilo nad hlavy řidičů upozornění: Auta dusí Prahu. Mnozí řidiči na to reagují troubením a někteří i vulgárními gesty. Ačkoli na Nuselském mostě není zácpa, aut jezdí poměrně dost. Právě ona jsou zdrojem jemného polétavého prachu, jehož koncentrace jsou už mnoho dní po sobě nadlimitní.

Aktivisté s respirátory si přinesli kávu, čaj a bábovku a nad Nuselským mostem posnídali. Chtěli upozornit na to, že vedení metropole zaspalo a mělo se pokusit omezit dopravu razantněji, než jen žádostí, a hlavně dříve. Pražský magistrát vydal smogový signál v pondělí, v praxi se to ale nijak neprojevilo.

Po magistrále do centra

„Město už před týdnem, protože meteorologové na období se špatnými rozptylovými podmínkami upozorňovali, mělo vystoupit a prosit, žádat řidiče, ať do Prahy mimo nejnutnější cesty nejezdí, protože tím škodí všem,“ řekl Právu Erik Čipera z Asistence. Podle něho by se mělo město v místním referendu Pražanů dotázat, jestli chtějí tak hustý provoz, a pak reagovat.

Foto: Milan Malíček, Právo

„Vypadá to, že to bude trvat ještě 50 let, než se zavede nějaké mýto, do té doby je potřeba působit na lidi, že jezdit autem prostě není sexy,“ uvedl Čipera.

Čísla říkají, že drtivá většina jízd po pražské Severojižní magistrále končí v centru metropole. „Vždyť se to tím autem do centra ani nevyplatí,“ připomněl statistiky Lukáš Vyoral, který se k akci připojil přes Facebook.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám