Hlavní obsah

Hanácké Příkazy ožily tradičními ostatky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konec doby masopustu, který je lidově nazývaný fašank nebo ostatky, se blíží. Není tak divu, že na mnoha místech vrcholí masopustní veselí před obdobím půstu, které ukončí až Velikonoce. Bylo tomu tak v sobotu 11. února i v Příkazích na Olomoucku.

Masopust v PříkazíchVideo: Miloslav Hradil, Právo

 
Článek

Zdejší Hanácké muzeum v přírodě, známé i jako hanácký skanzen, připravilo spolu s obcí již počtvrté tradiční Ostatkê na Hané. „Rozhodli jsme se v naší vesnici oživit a rozvíjet dřívější tradici, která už postupně vymizela. Hodně přitom spolupracujeme i s národopisným souborem Cholinka z blízké Choliny,“ řekl Právu vedoucí muzea Petr Vodešil.

Akce přilákala stovky lidí. A kdo sem zavítal, mohl nejen sledovat tradiční rej masek, ale být i při tom, jak řezník porcuje prase. Vůkol se pak linula nejen vůně tlačenky, polévky prdelačky, prejtu, jitrnic, jelítek, ovaru či dalších vepřových produktů, ale i masopustních koblih.

U stánků, kde to vše bylo k mání, bylo plno dlouho před zahájením programu. Někteří lidé mířili ve skanzenu i do útrob Kameníčkova gruntu, kde se smažily boží milosti, které návštěvníci mohli ještě čerstvé ochutnat.

Maškary v Hamrech vyrazily na obchůzku, lidé tam slavili masopust

Domácí

„Myslím, že všichni máme rádi dobré jídlo a bez něj si ostatky ani nedovedu představit. Vždyť kdy jindy si pořádně nacpat břicho než nyní, kdy je ještě před dlouhým půstem povoleno jíst a pít, co hrdlo ráčí,“ sdělil Právu Vladimír, který do Příkazů přijel z nedaleké Litovle.

Starosta Příkazů Jaroslav Sívek (SNK) trochu váhal, když jej stárek Miroslav Hrabčík za místní chasu před obecním úřadem požádal, aby jí předal dočasnou nadvládu nad obcí.

„Obecní rada se vám rozhodla ostatkové právo předat, ovšem to hlasování bylo velmi těsné,“ ošíval se, ale nakonec žádosti chasy vyhověl.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Masopustní průvod

Příliš si však nepomohl, chasa okamžitě využila své čerstvě nabyté vlády a po krátkém soudu stárek zvolal: „Přistupme k tomu, co lid si žádá, nabouchat vám tam, kde končijó vaše velectěné záda.“ Vařečkou na zadek dostal starosta pět ran.

Pak se již průvod maškar, mezi nimiž nechyběli tradiční medvěd, vysloužilý voják či smrtka s kosou, vydal za doprovodu muziky Nákelanka na obchůzku po obci, kterou zakončil ve skanzenu.

Zatímco ostatní „masky“ na zastávkách hlavně koštovaly slivovici či pojídaly dobroty, medvěd byl v jednom kole. Jak by také ne, když jeho figura má prý magickou moc, tanec s medvědem je na Hané spojován s všeobecně prospěšnými účinky a v dávných dobách byl symbolem plodnosti.

V muzeu si přišly na své i děti, pro které tu byla dílnička, kde si mohly vytvořit třeba slaměné klobouky, nechyběla ani soutěž o nejkrásnější masku. „Fajn akce, byla jsem tu se synem poprvé, ale určitě ne naposledy. Moc se nám to tu líbilo,“ svěřila se Právu Jana z Olomouce.

Rozlučte se se zimou! Recepty na tradiční pochoutky oslavující dobu hojnosti

Styl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám