Hlavní obsah

Hamáček: Když hejtmani požádají o nový nouzový stav, vyhovíme jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) v pátek připustil, že by vláda mohla vyhlásit nový nouzový stav. Řekl, že by tak mohla učinit, pokud o to požádají hejtmani. Podle moravskoslezského hejtmana Iva Vondráka (ANO) o to hejtmani kabinet požádají. Vondrák tvrdí, že je to jejich povinnost vyplývající ze zákona.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD)

Článek

"Pokud by hejtmani požádali podle krizového zákona o nové vyhlášení nouzového stavu, tak by jim vláda pravděpodobně vyhověla," uvedl Hamáček.

Vyhlášení nového nouzového stavu by znamenalo nejjednodušší cestu, jak v Česku zachovat opatření proti koronaviru, současně už dříve Hamáček přiznal, že by to bylo obcházení zákona. Sněmovna podle něj také může nově vyhlášený nouzový stav zrušit.

Vláda bude řešit, co dál. Zváží i další nouzový stav

Domácí

Pardubický hejtman Martin Netolický (ČSSD) už ve čtvrtek uvedl, že bude vládu o nový nouzový stav žádat. To tvrdí i Vondrák.

"Dikce zákona je jasná, pokud nebezpečí je většího než menšího rozsahu, tak naší povinností je požádat vládu o vyhlášení nouzového stavu," řekl Vondrák.

Hejtmani by v pátek chtěli s vládou jednat.

Ministryně financí Alena Schillerová už ve čtvrtek večer řekla, že možnost nového nouzového stavu je ve hře, pokud by to bylo v souladu s ústavou.

Hamáček nevyloučil nouzový stav i proti vůli Sněmovny

Domácí

Podle zákona může vláda vyhlásit nouzový stav na 30 dní, o další prodloužení pak musí žádat Sněmovnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám