Hlavní obsah

Bývalý volební partner soudně napadl ústeckou kandidátku ČSSD

Právo, ape

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Členové koalice Lepší sever napadli u soudu způsob podání kandidátní listiny soc. dem. do krajských voleb v Ústeckém kraji. Žalobu podalo v pátek politické hnutí Ústecké fórum občanů a politické hnutí ProMost.

Foto: Česká televize ČT24

Volební kampaň ČSSD

Článek

Žádají soud o posouzení legálnosti kandidátky ČSSD, která byla podle nich podána proti vůli krajského vedení strany a v rozporu se stanovami ČSSD. Správní soud má zákonnou lhůtu patnáct kalendářních dní na vydání pravomocného rozhodnutí.

Šéfa strany Jana Hamáčka nechává žaloba v klidu. Podle něj nemá šanci na úspěch. Hamáček považuje za absurdní, že žalobu podává někdo, kdo chtěl původně s ČSSD spolupracovat.

„Je trošku absurdní, že někdo, kdo chtěl svého času jít s námi do koalice, nás teď žaluje. Asi to trochu vypovídá o struktuře a charakteru těch potenciálních spolupracovníků. Každopádně soc. dem. si jako autonomní politická strana podala vlastní kandidátku a nechápu, proč by nám to měl politický konkurent zakazovat,“ řekl včera Hamáček.

ČSSD zahájila kampaň, sází na červený svetr. Hamáček ukázal billboard a ztuhl mu úsměv

Krajské volby

„Samozřejmě bylo vše v pořádku a upozorňuji na příslušný judikát Ústavního soudu, který jasně říká, že co se týká vnitřních poměrů v politických stranách, tak do toho soudy nevstupují nějakým zásadním způsobem. Jsme přesvědčeni, že to je v pořádku a že žaloba nemá šanci na úspěch. Spíš to vypovídá o tom, jaké metody chtějí naši konkurenti používat,“ dodal.

Předsednictvo ČSSD letos v létě neschválilo kandidátku původní trojkoalice Lepší sever složenou z ČSSD, Ústeckého fóra občanů a hnutí ProMost, ale schválilo kandidátku vlastní. Kandidáti z ČSSD na kandidátce Lepšího severu pak přerušili členství ve straně.

Zaprodanci. Šéf ústecké ČSSD Andrt haněl vedení strany

Domácí

Ústecké fórum občanů (UFO) a ProMost se domnívají, že došlo k omezení ústavních práv kandidátů za Lepší sever a koaličních partnerů. „Jsme přesvědčení, že pražské vedení sociální demokracie v čele s Janem Hamáčkem porušilo zákon, nedodrželo stanovy své vlastní strany a udělalo na nás podraz. Kdo porušuje zákon, musí počítat s tvrdou reakcí. Kdo udělá podraz, musí být připraven nést následky. A proto jsme se obrátili na soud. Co s právem, když jeho porušování, obcházení, nedodržování a švindlování není potrestáno?“ řekl k podání žaloby primátor města Most a kandidát za Lepší sever Jan Paparega.

Vedení ČSSD nechce společnou kandidátku v Ústeckém kraji

Domácí

„Pan Hamáček by se jako ministr vnitra měl hlavně věnovat tomu, aby se dodržoval zákon a ne aby ho obcházel. Zatímco v Praze se politikaří, na náměstích a před školami v Ústeckém kraji každý den prodávají drogy různí dealeři, vláda zcela rezignovala na 15 bodů boje proti chudobě a z kraje, kde je nejvíc sociálně vyloučených lokalit, odešla vládní Agentura pro sociální začleňování, která zaměstnává 150 lidí,“ prohlásila dvojka kandidátky Lepšího severu a náměstkyně ústeckého primátora Věra Nechybová (UFO).

Reklama

Výběr článků

Načítám