Hlavní obsah

Hájkovy spiklenecké teorie urážejí Schwarzenberga

Právo, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) s pobouřením zaznamenal, že veřejné výroky Petra Hájka z počátku tohoto týdne, vycházející ze smyšlených spikleneckých teorií, urazily spojence a hlavu spřáteleného státu a znevážily dobré jméno České republiky. Spojené státy ale oficiálně nevyzvaly české špičky k distanci od výroků prezidentova vicekancléře.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Prezident Václav Klaus se svým poradcem Petrem Hájkem

Článek

Mluvčí diplomacie Vít Kolář uvedl: „Nevím o žádné formální žádosti. Oficiální prohlášení prezidenta, premiéra a ministra zahraničí jasně vyjadřují postoj ČR k podobným výrokům.“

Hájek označil šéfa al-Kajdá za „mediální fikci“ a zpochybnil americkou verzi o jeho likvidaci. Americká ambasáda se vyhnula přímé odpovědi, zda se Washington kvůli Hájkovým výrokům obrátil na Prahu s demarší.

„ČR je pevným spojencem v boji proti mezinárodnímu terorismu, s nímž se Usáma bin Ládin ztotožnil a jejž podněcoval. Jsme přesvědčeni, že oficiální vyjádření prezidenta Klause na toto téma mluví samo za sebe,“ sdělilo velvyslanectví Právu. Nepadla tak ovšem možnost, že americký požadavek na vyjádření distance od Hájkova postoje byl Praze tlumočen jiným způsobem než zmíněnou „formální žádostí“.

Reklama

Výběr článků

Načítám