Hlavní obsah

Útočník umístil na web ČTK smyšlené články o atentátu na „Pelligriniho“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká tisková kancelář (ČTK) v úterý upozornila, že na její zpravodajský web České noviny neznámý útočník umístil dva smyšlené texty, které vydával za agenturní produkci. Jednalo se o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Jana Lipavského (Piráti) k témuž tématu.

Foto: ČTK

Webové stránky ČTK

Článek

Podle agentury byly oba texty zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. Útočník podle ČTK „prolomil zabezpečení účtu publikačního systému webu České noviny“.

Agentura se od obou textů distancovala. Jméno slovenského prezidenta Petera Pellegriniho bylo v titulku zkomoleno na Petra Pelligriniho.

V rámci Infobanky ČTK, kterou využívají média, se fiktivní zprávy neobjevily. Agentura na zveřejnění lživých článků na svém webu odběratele upozornila.

„ČTK o útoku komunikuje s Bezpečnostní informační službou, Národním úřadem pro kybernetickou a informační bezpečnost a policií,“ uvedla agentura s tím, že dále nebude záležitost komentovat

České weby čelí hackerským útokům zejména v souvislosti s konfliktem na Ukrajině a podporou napadené země.

S novým rokem se zvýšil počet kybernetických incidentů v ČR

Bezpečnost

Reklama

Výběr článků

Načítám