Hlavní obsah

Gross splatí svůj byt řádnou hypotékou

– PRAHA

Premiér Stanislav Gross se v posledních dvou dnech snaží aféru s financováním pražského bytu uhasit seč může. Ve čtvrtek oznámil, že splatí svůj byt řádnou hypotékou. Již ve středu oznámil, že jeho žena Šárka přeruší své podnikatelské aktivity.

Foto: Okresní soud Zlín.

Budova zlínského soudu.

Článek

Ve čtvrtek předseda vlády rovněž oslovil tři lidovecké ministry s dotazem, zda souhlasí s názorem předsedy KDU-ČSL Miroslavem Kalouskem, že akceschopnost vládní koalice je ohrožena, a že má dojít k výměně premiéra. Odpověď chce do 24 hodin. "Podle těchto individuálních stanovisek členů vlády za KDU-ČSL se rozhodnu o dalších krocích," oznámil Gross.

"Pokud jde o KDU-ČSL, více než Miroslav Kalousek a jeho názory mě teď zajímají názory ministrů za KDU-ČSL, členů mé vlády. Chtěl bych od každého během 24 hodin upřímný názor, zda je ohrožena akceschopnost vlády," řekl předseda vlády a ČSSD novinářům.

Gross odmítl mluvit o ultimátu vůči KDU-ČSL, ale za současné situace se podle něj nelze tvářit, že se nic nestalo. "Nejde o distancování, i když to chování je velmi prazvláštní, čekat na okamžik, kdy předseda vlády odjede z České republiky a pak destabilizovat politickou situaci. Vláda má fungovat jako tým a není možné, aby ve vládě byli členové, kteří hájí stanovisko prezentované předsedou KDU-ČSL Kalouskem," uvedl premiér.

V reakci na financování svého pražského bytu premiér také oznámil, že si navýší hypotéku. Chce tím rozptýlit pochybnosti nad splácením bytu, na jehož koupi si v roce 1999 půjčil od svého strýce Františka Vika. "Jednám o navýšení hypotéky," řekl novinářům Gross.

Po týdnu další interpelace

Premiér Gross čelil odpoledne interpelacím poslanců. Opoziční poslanci se předsedy vlády dotazovali na speciální policejní tým Mlýn a další podrobnosti o financování premiérova bytu a podnikání jeho ženy Šárky.

K záležitostem kolem týmu Mlýn premiér zopakoval, že zřizovat takové speciální policejní útvary umožňuje nařízení 40/1997, které vydal tehdejší ministr Jindřich Vodička a jeho činnost je zcela v souladu s platnou legislativou.

Z odpovědi premiéra na interpelaci poslance Pavla Kováčika (KSČM) vyplynulo, že zákon o majetkových přiznáních by měl být v parlamentu během několika měsíců. "Měla by je prosadit ještě tato vláda," řekl Stanislav Gross.

Další interpelace se týkaly podnikání premiérovy manželky. Petr Nečas připomněl, že obchodní společnicí Šárky Grossové je trestně stíhaná osoba - Libuše Barková. Premiér zopakoval, že firma jeho manželky bude prověřena finančním úřadem.

Reklama

Související články

Premiér zrušil plánované koaliční jednání

Premiér a úřadující předseda ČSSD Stanislav Gross zrušil čtvrteční jednání koaličních lídrů. "Po návratu ze státní návštěvy Francie si pozve jednotlivě...

Popularita Grosse během dvou let na polovině

Popularita premiéra a úřadujícího šéfa ČSSD Stanislava Grosse jde v posledních dvou letech soustavně dolů. Šlo přitom dlouhodobě o nejpopulárnějšího politika...

Výběr článků

Načítám