Hlavní obsah

Gross bude příští týden o nové vládě jednat s komunisty a ODS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Stanislav Gross se příští týden setká se šéfy opozičních stran KSČM a ODS Miroslavem Grebeníčkem a Mirkem Topolánkem. Předmětem schůzek bude formování nové vlády po demisi kabinetu premiéra Vladimíra Špidly. S Topolánkem se Gross sejde ve středu, s Grebeníčkem ve čtvrtek.

Foto: Patrick Marek

Ian Ritchie na festivalu v roce 2014

Článek

Grebeníčka kontaktoval Gross telefonicky v sobotu večer, aby si s ním smluvil jednání o podpoře budoucímu kabinetu. "Domluvili jsme se na druhou půlku příštího týdne, zřejmě se setkáme ve čtvrtek, hodina nebyla ještě stanovena," řekl dnes Grebeníček. S Grossem prý telefonicky moc dlouho nehovořil. "V dnešní době, kdy nevíte, kdo vás odposlouchává, je lepší nechat vyjednávání na osobní schůzku," uvedl.

Podle exkluzivního průzkumu veřejného mínění agentury STEM pro Právo si většina voličů přeje vládu odborníků. Naopak vetšina se staví proti spolupráci s komunisty. [celá zpráva]

Předseda lidovců Miroslav Kalousek po včerejším odpoledním jednání s Grossem zopakoval, že křesťanští demokraté nezasednou do vlády, která by se musela spoléhat na podporu komunistů. Přesto považuje za legitimní, že s nimi chce Gross jednat. Podle Kalouska v sobotu nezaznělo, že by Gross do vlády s komunisty opravdu šel.

Vedení schválilo Grossův postup

Předsednictvo ČSSD podle Grosse schválilo jeho dosavadní postup a jeho další plány. Vyslechlo i návrh programového prohlášení, se kterým by Gross chtěl uspět. Podrobnosti ale o něm novinářům nesdělil.

Členové předsednictva nebyli v otázce na podobu vlády před včerejším ranním setkáním jednotní. Někteří chtěli zachovat současnou podobu vlády, tedy partnerství s US-DEU a lidovci. Proti je část ČSSD, která kritizovala Vladimíra Špidlu za odklon od politiky sociální demokracie. Platforma za svolání mimořádného sjezdu sociální demokracie a její renesanci poskytla v pátek Právu prohlášení, v němž kritizuje nejen Grosse, ale i závěry sobotního jednání ÚVV.

Platforma "žádá provedení důkladného rozboru všech příčin současné krize, včetně stanovení jmenovité, osobní odpovědnosti a přijetí konkrétních opatření pro návrat strany k jejím základním programovým dokumentům." Chtějí i "zásadní kvalitativní změny metod organizace a řízení vnitrostranického života, jehož dlouhodobý kritický stav, bez snahy současného vedení o objektivní analýzu, přešel nový předseda ČSSD Stanislav Gross všeobecnými výzvami k jednotě, víře, zapomenutí a odpuštění, pokoře a zpytování svědomí, obraně proti KSČM a ODS."

Gross má o vládě konkrétní představu

Jak Gross uvedl v rozhovoru pro sobotní Právo, má již jasnou představu, jak by budoucí vláda měla vypadat. "Představu zcela konkrétní mám, ale je zapotřebí postupovat krok za krokem. Teď jsou přede mnou jednání o tom, zda jsme schopni dosáhnout v Poslanecké sněmovně situace, která zajistí, že vláda získá při hlasování o důvěře podporu," uvedl bez bližších podrobností.

"Nikdy jsem nehovořil o tom, z jakých zástupců by měla být složena vláda. Hovořil jsem o tom, na základě jakého půdorysu je možno v tuto chvíli hledat podporu pro takovou vládu," odpověděl na otázku, zda stále platí záměr, aby vláda byla složena z politiků ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU. Personální otázky jsou podle Grosse až dalším krokem v pořadí.

Gross v rozhovoru pro Právo dále uvedl, že chce opozici zatáhnout do rozhodování. To však šéf ODS Mirek Topolánek kategoricky odmítá a volá po předčasných volbách jako jediném řešení. "Tato vláda nebude mít naši podporu, a tím to končí," zopakoval v sobotu.

Podle Grossových slov by pro budoucí vládu mělo být normální nabízet opozici spolupráci "v řadě věcí", kterými se bude zabývat Sněmovna. "Na tom není nic špatného. Pokud se ale opozice bude chovat tak, jak avizuje předseda ODS Mirek Topolánek, že bude vše torpédovat, tak to samozřejmě je možný přístup, ale těžko ho lze nazvat státotvorným," dodal Gross.

Výběr článků

Načítám