Hlavní obsah

Grospič by se měl omluvit, míní Babiš

Komunistický poslanec Stanislav Grospič by se měl podle premiéra Andreje Babiše (ANO) omluvit za svá slova o obětech sovětské okupace z roku 1968. Babiš to v úterý řekl novinářům v Olomouci. Podle Grospiče obsazení Československa v roce 1968 nebylo okupací a lidé, kteří v důsledku invaze zahynuli, byli většinou oběti dopravních nehod.

Foto: ČTK

Premiér Babiš na TK

Článek

„Je to absolutní nesmysl a já ani nechci věřit, že to skutečně řekl ten pán. Pokud to myslel vážně, tak by se skutečně měl omluvit," řekl Babiš novinářům.

„Každý ví, že to byla invaze, že to byla okupace a že nás to poznačilo,“ podotkl premiér, podle kterého sovětské tanky v roce 1968 zničily naděje vkládané do Pražského jara.

Komunisté se od slov Grospiče o obětech roku 1968 nedistancovali

Domácí

Grospič o událostech z roku 1968 hovořil v Českém rozhlasu před hlasováním, kterým ve čtvrtek Sněmovna podpořila vyhlášení 21. srpna významným dnem. Jeho slova poté odsoudili představitelé jiných stran.

Komunisté podporují Babišovu vládu. Vedení KSČM se od Grospičových slov nedistancovalo, předseda strany Vojtěch Filip po pravidelném jednání užšího vedení strany pouze uvedl, že každý člen by měl být zdrženlivý ve svých prohlášeních a dbát na to, aby byla v souladu s oficiální linií strany.

Česko si bude připomínat 21. srpen jako den obětí invaze, schválili poslanci

Domácí

Personální důsledky pro Grospiče, který je ve Sněmovně předsedou mandátového a imunitního výboru, Filip vyvozovat nehodlá.

Babiš kritizoval přístup komunistů k událostem roku 1968 i loni, tehdy předseda strany Filip z ozbrojeného vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa obvinil Ukrajince.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Stanislav Grospič

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám