Hlavní obsah

Giuliani: Chceme bezpečnější svět

Novinky, Iveta Kramešová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Na historicky první návštěvu České republiky ve středu přicestoval bývalý starosta New Yorku Rudolph Giuliani, který se v Brně zúčastnil dvoudenní konference Dny Evropské unie. Hrdina 11. září a jeden z vůbec nejznámějších Američanů ve svém hodinovém vystoupení vyzval ke spolupráci v boji proti mezinárodnímu terorismu.

Foto: Pavel Ivánek
Článek

"Chceme vidět svět bezpečnější," řekl a poukázal na úspěch spojenecké invaze do Iráku, která odstranila "nebezpečného vůdce".

Přestože bezpečnostní situace v Iráku je horší než se původně očekávalo, Giuliani vyjádřil přesvědčení o její správnosti. Na dotaz Práva uvedl, že stabilizování bezpečnostní situace v zemi je obtížným procesem, který může trvat tři roky. "Nejde to ze dne na den," dodal. "Iráčané ale touží po demokracii. Vezměte si za příklad svoji zem. Vy jste také žili pod tlakem," dodal a zároveň ocenil přístup české vlády k irácké krizi.

Nechce být prezidentem, podpoří Bushe

O Giulianim, který proslul především jako ten, jenž bravurně zvládl situaci v New Yorku po útocích na světové obchodní středisko 11. září 2001, se v médiích občas spekulovalo jako o možném kandidátovi na křeslo prezidenta USA. Americký hrdina, jak ho někteří přezdívají, však tyto dohady vyvrátil. "Neucházím se o prezidentskou funkci," řekl s úsměvem na tváři. "Ve volbách v roce 2004 budu podporovat prezidenta Bushe. Je to báječný prezident a můj přítel," ujistil.

Vzpomněl si na otcovu radu

Během Giulianova projevu na malý okamžik nečekaně zhasla světla v sále, což ale brooklynského rodáka nijak nezneklidnilo. "V New Yorku se to také děje," zavtipkoval Giuliani s poukazem na nedávný výpadek proudu na severovýchodě USA. Práci svého nástupce Michaela Bloomberga v těch dnech neopomněl ocenit. "Zachoval si chladnou hlavu. Dělal vše, aby lidé nezpanikařili."

Dodal, že ví, o čem mluví. 11. září, které podle jeho slov bylo nejhorší krizí v jeho životě, zvládl jen díky klidné hlavě. "Otec mi vždy říkával, snaž se zachovat si v každé situaci chladnou hlavu. Tak se dá přežít. Během zářijové krize jsem se řídil jeho radou," vysvětlil.

Dny EU v Brně, dvoudenní konference, na níž se sešli zástupci politického i obchodního světa, kteří debatovali o výhodách a nevýhodách členství v Unii, se konají pod záštitou šéfa české diplomacie Cyrila Svobody.

Primátor Brna Petr Duchoň, který debaty zahájil, vyzval Evropu k tomu, aby si vzala z procesu sjednocování příklad ze Spojených států. "Budování EU by se mělo více inspirovat americkými zkušenostmi než tomu bylo doposud," prohlásil. Předseda Poslaneckého klubu ODS Vlastimil Tlustý závěrem svého vystoupení účastníky záměrně pobavil, když uvedl: "Na Brusel! Tuhle válku vyhrajeme."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám